Freaqshow 2017 - R.I.P 001

Freaqshow 2017 - R.I.P

mitchell
Mitchell van Eenige - 5 januari 2018

Met duizenden mensen dansen op het graf van Freaqshow. We gaan het hoofdstuk afsluiten. Na vijf jaar is het tijd om afscheid te nemen van het concept en gaan we stampend 2018 in. Voor de laatste keer komen alle Freaks bijeen om het jaar freaky af te sluiten en om Freaqshow ter aarde te stellen. We put fun in funeral!

De begrafenis van Freaqshow; de laatste keer als horrorclown, vampier, horror sprookjesfiguur of een andere freak verkleed de Ziggo Dome betreden. De laatste keer een Freaqshow anthem door de Ziggo Dome horen dreunen en ook de laatste keer zorgen dat je schmink niet na een uur stampen op je knieën zit. En wie weet zelfs de laatste Q-dance hardstyle top 10. Reden genoeg om de zorgen van het afgelopen jaar te vergeten en voor de laatste keer snoeihard en ‘freakier’ dan ooit het nieuwe jaar in te luiden.

Freaqshow 2017 - R.I.P 002

De Freaqshow vibe is all over the place vanavond. De rij is superlang en iedereen staat te popelen om naar binnen te gaan. Ook de zaal is al vroeg zo goed als vol en Ransom is ondertussen bezig om de boel lekker op te warmen. Er komen vrolijke freestyle tracks voorbij. Aan het plafond hangt een grote kroonluchter met daar aan het Q-dance logo. De stage ziet er uit als glas-in-loodramen met in het midden twee engelenvleugels. Na een tijdje wordt alles donker en gaan er in het midden gordijnen opzij. Er zakt een groot verlicht kruis in de zaal, waar vervolgens vette visuals vanaf spatten en lasers schieten door de zaal. Het feest is nu echt losgebarsten.

De Q-dance hardstyle top 10. Het wachten is voorbij, eindelijk wordt bekend gemaakt welke tien nummers zijn verkozen tot de beste van het afgelopen jaar. Number ten, het Qlimax anthem van Wildstylez is the horen en iedereen begint te juichen. Number nine, Noisecontrollers met ‘The Spirit of Hardstyle’. Er is niet veel tijd om los te gaan, want number eight staat alweer voor de deur: ‘The Project’ van Sub Zero Project wordt afgespeeld en het publiek houdt het niet meer. Na de drop hoor je luid gejuich en de spanning stijgt steeds meer. Number seven. Lang is de track nog niet uit maar het is dubbel en dwars verdiend: ‘America’ van Radical Redemption. Iedereen schreeuwt mee. Number six, “Fire is burning all around…” Phuture Noize met ‘Fire’ op nummer zes.

De spanning is om te snijden en iedereen zit op zijn of haar favoriete track te wachten. Number five. Lang kon het niet meer duren maar ook ‘The Paradox’ van B-Front en Phuture Noize komt natuurlijk voorbij. Number four, Project One met Luminosity. Na de comeback het uitbrengen van de EP is de vierde plaats niet vreemd voor deze track. En dan de top 3 van het jaar 2017. “Run with the renegades!” Iedereen schreeuwt en kickrollt mee op ‘Renegades’ van Frequencerz en Bass Chaserz. Number two, de melodie van ‘Zombie is te horen en velen zijn toch wel verbaasd. Bijna iedereen had deze geweldige track van Ran-D op de eerste plaats verwacht. Maar wie is nu de eerste? “Sooner or later we see. This music is our destiny.” Na de comeback van mr. Heady was het ergens toch wel te verwachten. Destiny op nummer één.

Daarna kunnen we toch echt gaan aftellen, tijd om een nieuw jaar in te luiden. Let’s count this motherf#cker down! Bij iedere seconde gaat er vuurwerk af en gejuich en gejoel is overal te horen in de zaal. “Happy new year!” Het countdown moment sluit naadloos aan op de Hardstyle Top 10 en bezorgt ons een berg kippenvel. Wow, met zo’n begin moet 2018 wel een fantastisch jaar worden.

Freaqshow 2017 - R.I.P 003

Na 00.00 uur is het tijd om er een beetje raw in te gooien. Brennan Heart weet in zijn setjes altijd een perfecte balans te vinden tussen euforische hardstyle en de rauwere kant van de muziek. Zatox neemt het stokje van hem over en start zijn set met de anthem Rest in Peace. Q-dance trakteert ons nog een keer op een dosis vuurwerk en confetti samen met lasers. Ze trekken voor de laatste Freaqshow merkbaar nog één keer alles uit de kast. Vet.

Ook is er nog een verrassing. Headhunterz springt achter de dj booth vandaan en laat ook nog even van zich horen op deze avond. Het blijft bijzonder wat hij voor performance neerzet en hoe enthousiast het publiek er op reageert. Want hierna kun je wel merken dat de energie een beetje instort. Voordat het echt verandert in een ‘grafstemming’, mag het wel een tandje harder en daar zorgen Ran-D en vervolgens B-Front gelukkig voor. Wat een helden! Maar het echte beuken moet nog komen. E-force is aan de beurt en de harde raw brengt de doden weer tot leven. 

Freaqshow 2017 - R.I.P 004

D-Fence mag de laatste dreun uitdelen en de Freaqshow de grond in stampen. Het publiek schreeuwt het bijna uit. ‘Alle remmen los’ en ‘Breek de tent af’! D-Fence is niet vies van industrial hardcore. Diepe harde kicks slopen de Ziggo Dome en de laatste minuten van het concept Freaqshow zijn ten einde. ‘Biem’ het nieuwe jaar in. Wat willen we nog meer?

Na vanavond zeggen we gedag tegen dit concept. Maar Q-dance laat ook weten dat er iets nieuws aan zit te komen. A new adventure awaits you on 31 december 2018.”