Qlimax 2016 - Rise of the Celestials 001

Qlimax 2016 - Rise of the Celestials

birgit
Birgit Roobol - 22 november 2016

Transcend the physical and enter the mystical…

In het laatste weekend van november vindt traditiegetrouw één van de meest bijzondere indoor hardstyle feestjes ter wereld plaats. Het is het showpaardje van Q-dance en ruleert al jaren als begrip in de scene. Ook dit jaar reisden 27.500 mensen van over de hele wereld af naar Arnhem voor Qlimax 2016 – Rise of the Celestials. Een muzikale reis om nooit te vergeten.

Terwijl het aantal beats per minute gedurende de nacht opbouwt onder versterking van de beste dj’s, staat Qlimax óók bekend om de legendarische show. Een betoverende stage, lasers, stroboscopen, vuurwerk en als klap op de vuurpijl: de comeback van Project One. Dit is een editie van Qlimax om nooit te vergeten.

Qlimax 2016 - Rise of the Celestials 002

Welcome to Qlimax

De magie die in iedere preview duidelijk naar voren komt, is voelbaar zodra je het GelreDome betreedt. Al is het nog vroeg, de zaal staat ramvol met enthousiaste mensen die staan te springen op the back-to-the-old-days set van Tuneboy. Man, het is nog niet eens echt begonnen en een gevoel van kippenvel betreedt ons nu al tot op het bot.

Als met het nodige vuurwerk het doek valt, wordt een gigantische vogel met brede vleugels en bewegende veren zichtbaar. Ieder onderdeel kan apart van elkaar bewegen en transformeren. Zo verandert de vogelkop later in het mystieke gezicht van een vrouw en zijn er ogen te zien die apart van elkaar bewegen. Dit is echt één van de beste stages in tijden en de gedroomde Qlimax transformatie.

Qlimax 2016 - Rise of the Celestials 003

Let us rise

Aan de Belgische Coone dit jaar de eer om het anthem te maken, maar voordat hij begint met knallen, worden we meegevoerd in de show. “Look behind you. Look behind you.” De spanning wordt opgevoerd en achter ons verschijnt een vrouw in een lange witte jurk meters hoog in de lucht versterkt door het nodige vuurwerk en licht. Elegant beweegt ze op de mysterieuze muziek en ruim vijfentwintigduizend man staan met open mond te kijken. Héél vet.

“Let us rise.” De spanning wordt nog een klein beetje extra opgevoerd. Na een luid vogelgekrijs en een prachtige vuurshow, trapt Coone af met zijn anthem ‘Rise of the Celestials’. Het publiek is uitzinnig en danst nog harder dan ze daarvoor al deden. En wat is het ontzettend gaaf als een heel stadion vol “QLIMAX” meeschreeuwt.

Qlimax 2016 - Rise of the Celestials 004

Fantasy, or reality?

Voorafgaand aan Qlimax werd er flink gespeculeerd. Na de terugkeer van Headhunterz op Defqon.1, moest er wel nóg iets aankomen. Een droom van velen was de wederopstanding van de twee hardstyle pioniers: Wildstylez en Headhunterz. “Nothing is as powerful as an idea whose time has come.” Een droom die uitkwam, want Project One maakte zijn comeback op Qlimax. En wat voor één!

“RELEASE PROJECT ONE!” De heren nemen plaats achter de decks en het publiek verliest het helemaal. Tranen worden weggepinkt, er wordt geschreeuwd, gedanst. Iedereen is uitzinnig. Dit is wat hardstyle met mensen doet. Ze trappen af met prachtige ‘Life Beyond Earth’. Het maakt de fantastische set van deze heren nog meer beladen. Helemaal live worden de bekende oude tracks afgewisseld met nieuw werk. Het nieuwe materiaal belooft veel goeds. Laten we hopen dat deze comeback niet bij één keer zal blijven.

Qlimax 2016 - Rise of the Celestials 005

Reach for the sky

Aan Bass Modulators de lastige taak om Project One op te volgen, maar met heerlijke nummers als ‘Dragonblood’, die je weer even meeslepen in dat heerlijke Defqon.1-gevoel, absoluut geen probleem voor deze heren. Ook wordt de muziek steeds harder en sneller. Met de set van Frequencerz komen we duidelijk een stapje dichter bij de climax. Deze raw-style set zat vol heerlijke nummers als ‘Die Hards only’, hun nieuwste track ‘Renegades’ samen met Bass Chaserz, ‘Rellen in de Hel’, ‘Wolfpack’ en natuurlijk de remix gebaseerd op Max Verstappen: ‘#MV33: Because I’m Dutch!’

Aan verrassingen deze avond geen te kort als Ran-D plotseling het podium betreedt. Heerlijk doorbeuken fantastische nummers als ‘#MyWay’, maar ook veel nieuwe tracks als ‘Back to Life’ in collab met D-Sturb en natuurlijk ‘Zombie’. No words. Als bijna dertigduizend mensen die track meeschreeuwen, voel je de rillingen door je lijf gaan. Nummers zo als deze zorgen er voor dat dit echt een nacht is om nooit meer te vergeten. Aan B-front de taak om de snelheid nog even op te voeren, voordat Angerfist mocht afsluiten. En dat doet hij genadeloos goed.

Qlimax 2016 - Rise of the Celestials 006

Hardcore to the bone

Angerfist, world’s leading hardcore act, is als afsluiter van Qlimax een geniale keuze. Deze hardcore dj heeft echt wat flinke beukhits op zijn naam staan en is publiekslieveling. Hij voert opnieuw het BPM heerlijk op om de laatste drie kwartier er echt alles uit te knallen. “ANGER, FIST, ANGER, FIST” dit was precies wat de closing van Qlimax nodig had. Out with a bang!

Het lijkt bijna onmogelijk om deze fantastische editie van Qlimax ooit nog te kunnen evenaren. Werkelijk alles klopte. De show, de muziek, de surprise-acts en de terugkeer van Project One. Met kippenvel over ons hele lichaam verlaten we de GelreDome. Dit is een feestje om nog heel vaak op terug te kijken. We zijn nu al benieuwd hoe Q-dance ons in 2017 om ver gaat blazen.

Foto’s door Q-dance