Hardstyle

Je oren spitsen. Je nekharen gaan recht overeind staan. Herinneringen razen voorbij. Je voelt je langzaam warm worden van binnen. Een intens verlangen om te dansen speelt op. Dat is wat hardstyle met je doet.

Hardstyle is een elektronisch dance muziek genre met een tempo van 140 tot 150 bpm. Opzwepende melodieën, dreunende kicks en snoeiharde beats, maken het tot een toegankelijk genre voor de dance-liefhebber die graag een tandje harder gaat. Hardstyle is namelijk voortgekomen uit hardcore, hardtrance en housemuziek. Qua melodie en opbouw klinkt het ongeveer als moderne hardcore, maar dan met een lager aantal beats per minute. De karakteristieke sound wordt omschreven als hard, maar wél gecombineerd met melodie.  

Terug naar de jaren ‘90. Een tijd waarin nog niemand van hardstyle, Headhunterz of een reverse bass hard gehoord. Hardcore bereikt haar piek en de vraag naar een nieuwe sound neemt toe. Uit Duitse, Italiaanse en Nederlandse hardhouse en hardcore, die vermengd zijn met rave en hardtrance invloeden, ontstaat hardstyle. Belangrijke artiesten, in zowel het ontstaan als het ontwikkelen van de stijl, zijn Pavo, The Prophet en Dana.

Over de jaren heen ontstaan er verschillende subgenres, zoals raw hardstyle en euforische hardstyle. De eerste sound wordt vaak aangeduid als early hardstyle. Maar ook hardcore en freestyle worden vaak in één adem genoemd. Vaak kiezen artiesten ervoor om zich op één subgenre te richten, maar er zijn ook artiesten die graag experimenteren.

Ondanks de stromingen binnen de scene, blijft het publiek een weg naar elkaar toe vinden. De muziek zorgt voor verbroedering. Samen zijn en vooral één zijn. Hardstyle is een gevoel, een levensstijl en voor sommigen zelfs een religie.

Close