hardstyle-report-default-header

Hardstyle

Je oren spitsen. Je nekharen gaan recht overeind staan. Herinneringen razen voorbij, en je vergeet alles om je heen. Je voelt hoe je langzaam opgaat in de stampende massa, één met je hardstyle familie. Stilstaan is geen optie meer. De muziek leidt je de nacht door, totdat je voeten op zijn van het dansen en je met de beat in je hoofd en in je hart, opgeladen en vol nieuwe herinneringen weer naar huis toegaat. That’s what hardstyle is about. 

Hardstyle is een elektronisch dancemuziekgenre met een tempo van 140 tot 150 bpm. Opzwepende melodieën, dreunende kicks en snoeiharde beats, maken het tot een toegankelijk genre voor de dance-liefhebber die graag een tandje harder gaat. Hardstyle is namelijk voortgekomen uit hardcore, hardtrance en housemuziek. Qua melodie en opbouw klinkt het ongeveer als moderne hardcore, maar dan met een lager aantal beats per minute. De karakteristieke sound wordt omschreven als hard, maar wél gecombineerd met melodie.  

Terug naar de jaren ‘90. Een tijd waarin nog niemand van hardstyle, Headhunterz of een reverse bass had gehoord. Hardcore bereikt haar piek en de vraag naar een nieuwe sound neemt toe. Uit Duitse, Italiaanse en Nederlandse hardhouse en hardcore, die vermengd zijn met rave en hardtrance invloeden, ontstaat hardstyle. Belangrijke artiesten, in zowel het ontstaan als het ontwikkelen van de stijl, zijn Pavo, The Prophet en Dana.

Q-dance is in die tijd druk bezig met het geven van feestjes en durven flink te experimenteren met het nieuwe geluid. En dat valt in de smaak. Edities van Houseqlassics, Qlubtempo en de eerste Qlimax zijn razend populair. Zo ontstaat uit een letterlijke samensmelting van ‘hardcore’ en ‘oldstyle’ hardstyle. En op 4 juli 2002 registreert Q-dance het woord daadwerkelijk als hun merk.

Over de jaren heen ontstaan er verschillende subgenres, zoals raw hardstyle en euforische hardstyle. De eerste sound wordt vaak aangeduid als early hardstyle. Maar ook hardcore en freestyle worden vaak in één adem genoemd. Vaak kiezen artiesten ervoor om zich op één subgenre te richten, maar er zijn ook artiesten die graag experimenteren.

Ondanks de stromingen binnen de scene, blijft het publiek een weg naar elkaar toe vinden. De muziek zorgt voor verbinding. Samen zijn en vooral één zijn. Hardstyle is een gevoel, een levensstijl en vooral de allerbeste dancemuziek in the whole wide world.