Qlimax 2018 - The Game Changer 001

Qlimax 2018 - The Game Changer

birgit
Birgit Roobol - 28 november 2018

Dat ene weekend, eind november, behoort al jaren tot mijn favorieten. Qlimax is de ongekroonde koning van alle indoorfeesten. Het is de plek waar de geniale creativiteit van Q-dance, de passie van dj’s en de oneindige liefde voor hardstyle vanuit de scene, samenkomen. But did they change the game?

Op 24 november 2018 was het eindelijk weer tijd voor een ritje richting Arnhem. Met een suite in het Qlimax hotel waar je mond van openvalt en een compleet verzorgd Qlimax diner met onder andere Coone, Sub Zero Project en MC Villain, als pre-party, ben ik enthousiaster dan ooit. En ik ben duidelijk niet de enige. De enorme zaal is nog maar net geopend, maar als je vanaf de tribune of een van de decks de zaal inkijkt, kun je je bijna niet voorstellen dat er nog meer mensen bij kunnen. Van helemaal vooraan, tegen de barrière aan, tot achteraan bij de merchandise stand, is de zaal tot de nok gevuld. Dat blijft een geweldig uitzicht!

Nog iets waar ik heel blij van word, is de terugkeer van het doek, waardoor de stage nog even een verrassing blijft. Dat doet zo ontzettend veel voor de sfeer! De spanning is dan ook duidelijk voelbaar in de zaal. Iedereen is razend benieuwd wat er achter dat enorme witte doek schuilt. En terwijl Luna de zaal heerlijk aan het warmdraaien is, worden de dertigduizend hardstyle fans om 22.30 uur verrast met het startschot van Qlimax 2018.  

Qlimax 2018 - The Game Changer 002

Are you ready to awaken?

“Open your eyes and listen.” Aan het plafond hangen twee grote ringen met lichten die de zaal in schijnen. Met mysterieuze achtergrondmuziek en een prachtige show wordt de spanning opgebouwd. Net als in het anthem, zijn de Japanse invloeden duidelijk hoorbaar en als het doek met veel sensatie en vuurwerk valt, snappen we meteen waarom. De stage van Qlimax 2018 is een gigantische geisha, duidelijk geïnspireerd op de film: ‘Ghost in The Shell’. De reactie van het publiek is ongelofelijk! Er wordt luid geklapt en de sfeer is vanouds Qlimax. Gaat dit een good old 2016, all over again worden?

Sound Rush pakt door op de explosieve energie vanuit het publiek. Tot op de hoogste tribunes van het GelreDome is het enthousiasme van de tweelingbroers voelbaar. We konden hun excitement al in hun Road to Qlimax ervaren, maar vanavond laten ze ook echt zien, waarom ze op dit enorme podium thuishoren. Zo draaien ze de all time klassieker: ‘Tatanka – Tokyo’, die natuurlijk perfect bij het thema van vanavond past. Maar ook ‘JDX ft. Sarah Maria – Live The Moment’ knalt door het immense voetbalstadion en geeft alle dertigduizend bezoekers kippenvel, tot op het bot. Deze fijne klassiekers wisselen ze af met eigen werk en nieuw materiaal. Zo horen we onder andere een nieuwe samenwerking met Headhunterz voorbij komen en draaien ze ‘The Ultimate Qlimax Tribute’. Absoluut een van de beste sets van de avond!

Qlimax 2018 - The Game Changer 003

Are you ready to play?

Bij het zien van de stage, hadden we al meteen het gevoel dat het hier niet bij zou blijven. In tegenstelling tot de stage van 2017, heeft het podium van 2018 haar motion en transformaties terug. Het enorme geisha-hoofd opent en een groot rond scherm waarop waanzinnige visuals te zien zijn, komt tot leven.

Hoewel Coone voor mij niet behoort tot een must-see dj, heeft hij een van mijn lievelings-anthems allertijden (Rise of The Celestials) gemaakt en op Qlimax 2016 een geniale set neergezet. En daar heeft hij enorme credits mee verdiend. Zijn ‘Rise of the Celestials’ komt uiteraard voorbij en daarmee ook de geweldige herinneringen van die legendarische editie. Verder draait hij ‘Keltek – Dark Sun’ en zijn eigen ‘Faye’, die het erg goed doen bij het publiek. In zijn set komt veel materiaal van zijn nieuwe album voorbij, maar ook tracks die we nooit eerder hebben gehoord. Over all een lekker setje, maar het geheel blijft vrij vlak en voor een event als Qlimax zelfs een klein beetje saai.

Qlimax 2018 - The Game Changer 004

Bass Modulators hadden van te voren al aangekondigd veel nieuw album materiaal te gaan draaien op Qlimax, en dat klinkt heerlijk! Wederom een energieke set en gezien de opgetogen sfeer in de zaal, past dat perfect bij de vibe van deze nacht. Als Bram Boender opkomt om de Bass Modulator edit van de magische plaat ‘Queen – Who Wants To Live Forever’ live te vertolken, is het sprookje echt compleet. Wat een prachtig moment!

In een stijgende lijn zetten de sets zich voort. De kicks worden harder en de voeten van de dertigduizend hardstyle fans, verdwijnen steeds dieper de vloer in. Tijd voor de live-set van Wildstylez. Hij is een van de beste producers van dit moment en verslindt het Qlimax-podium alsof hij hier iedere dag staat. Natuurlijk draait hij zijn ‘Temple of Light’ en de magische kippenvel-plaat ‘Legends Never Die’, maar ook nieuw materiaal komt voorbij. Zoals een geniale, nieuwe track met E-Life met psy-trance-achtige invloeden, die voor een enorme “WOW” in het publiek zorgt. Maar ook een collab met D-Block & S-te-Fan, die precies klinkt zoals een Wildstylez en D-Block & S-te-Fan track moet klinken: een echte hardstyle plaat met een energieke melodie, krachtige kicks en mooie, mystieke vocals.

Qlimax 2018 - The Game Changer 005

The Game is on

Enter the next level. Met een geweldige introductie komen de anthem makers van Qlimax 2018 op. Ze openen natuurlijk met het anthem: ‘The Game Changer’. We waren al fan van deze track, maar in zo’n stampvol voetbalstadion, met haarscherp geluid en de reactie van het publiek en natuurlijk de bizarre show met kleurrijke lasers, is hij alleen nog maar beter.

Naast de waanzinnige show tijdens de set van Sub Zero Project en D-Block & S-te-Fan op het podium tijdens het draaien van hun nieuwste track: ‘The Darkest Hours of the Clock’, zijn het vooral de experimentele trance melodieën die hun set zo vet  maakt. Zo draaien ze hun ‘Adagio For Strings’ bootleg, maar ook hun nieuwste track: ‘The Outbreak’, aangekondigd als de themesong van hun upcoming album, met een overduidelijke trance melodie en héle dikke kicks. Heel erg vet!

Qlimax 2018 - The Game Changer 006

De echte ‘game changers’ van de avond zijn zonder enige twijfel Tweekacore. Hoe je het ook wendt of keert, deze act hadden we wel als laatste op Qlimax verwacht. In 2017 zorgden de Noorse party-dj’s al voor veel ophef, maar Tweekacore op de line-up? Dat moest volgens veel fans een grap zijn. Dus niet.

De happy hardcore-versie van Da Tweekaz opent met ‘Down With the E’ en hoewel het absoluut niet mijn favoriete act van de avond is, zit de sfeer er lekker in. Het ‘happy hardcore’-gevoel miste daarentegen wel. Veel tracks kwamen nauwelijks boven de 150 bpm uit, waardoor de climax uitbleef. En dat was niet het enige wat uitbleef, want ook een van de mixers klapte er tijdens de set uit en ook een led-scherm van het podium stopte ermee. De mixer werd vervangen, de stage dichtgeklapt en Tweekacore herpakte zich met een nieuwe Disney remix van The Lion King: ‘The Circle of Life’.

Qlimax 2018 - The Game Changer 007

Changing the Game

Na Tweekacore is de sfeer een klein beetje uit evenwicht, maar echt tijd om jezelf te herpakken is er niet. Want het is tijd voor de set van de avond en misschien wel van het jaar. Het geisha-podium is aan de meest briljante en creatieve hardstyle producer op dit moment: Phuture Noize.

Phuture Noize durft zichzelf te blijven uitdagen en verlegt iedere keer weer zijn grenzen. Dat komt in zijn set op Qlimax duidelijk naar voren. Met iedere track die hij draait, vertelt hij een verhaal. En of je het nummer wel of niet kent, je wordt er door geraakt. Nieuwe pareltjes die hij in deze set laat horen zijn onder andere ‘A New Day’, een nieuwe collab met Frequencerz: ‘Starlight’ en een geniale remix van ‘San Holo ft. Sofie Winterson – Lift Me From The Ground’. Stuk voor stuk geniaal! Q-dance, geef deze legend alsjeblieft het Qlimax anthem van 2019.

Qlimax 2018 - The Game Changer 008

Waar er al jaren een mystery guest op het Qlimax toneel verschijnt, is er dit jaar een slechts kwartiertje in de line-up over. Aan het einde van de Phuture Noize set, komen ook de jongens van Sub Zero Project op het podium voor een ‘We Are The Fallen’-set. Een leuke extra, maar niet perse een hele bijzondere toevoeging aan de nacht.

Vanaf hier komt de climax steeds dichterbij. Het is tijd om de remmen los en het bpm omhoog te gooien met raw-hardstyle trio: B-Freqz. Met ladingen kippenvel bij de nieuwe B-Front & Andrenalize collab en duistere raw tracks als ‘The End’, ‘The Unkown’, ‘Destroy You’ en een opgevoerde versie van ‘Techno’ wordt het hardstyle-hoofdstuk afgesloten. 

Time to reach the climax! En dit jaar doen we dat op een unieke manier in de Qlimax-geschiedenis: met frenchcore van Dr. Peacock! Een uur lang knalt de dokter keiharde frenchcore door het GelreDome en het is ontzettend gaaf om te zien, hoe hard het publiek los gaat op platen als ‘World of The Dream’ en ‘Muzika’. Het is en blijft toch een hardstyle feest. Drie minuten voor het einde, faded de muziek uit en doet Villain nog een schamele poging – man, really? – tot een laatste track. Die komt er niet, dus is het echt tijd voor ons minst favoriete deel van een Q-dance feest. Het slotakkoord, de WOW WOW.

Qlimax 2018 - The Game Changer 009

Qlimax 2018 – The Game Changer was geen spectaculaire game changer, maar des te meer een vanouds goede Qlimax. En was het überhaupt wel de bedoeling? Want niet Qlimax, maar Q-dance is al jaren een game changer. Zij durven als geen ander het uiterste uit zichzelf te halen, grenzen te verleggen (ook letterlijk) en  blijven het hardstyle publiek verbazen met evenementen van de hoogste kwaliteit. En daar is deze editie van Qlimax een prachtig voorbeeld van.

Er is geen enkel indoorevent met zoveel sfeer, show, emotie en gevoel als Qlimax. Wat voor line-up Q-dance in de toekomst ook neer zal zetten en hoe negatief de kritieken ook zullen zijn, al ben ik oud en grijs en moeten ze me in mijn rolstoel midden in de zaal zetten, I keep on attending Qlimax. Over and over again.


Disclaimer: Hardstyle Report is zich ervan bewust dat niet iedereen de nacht zo heeft beleeft. Er zijn veel bezoekers op de EHBO beland doordat ze last hadden van hun ogen en ademhalingsproblemen, omdat er meerdere keren met pepperspray was gespoten. Heel vervelend voor de getroffenen, maar ook zeker pure overmacht voor de organisatie. Op dat moment stond onze reporter op het relatiedeck en heeft hier niets van meegekregen. Hopelijk realiseren deze ‘bezoekers’ zich dat zij en hun pepperspray/traangas de volgende keer beter thuis kunnen blijven en kunnen zulke gebeurtenissen in de toekomst voorkomen worden.