qlimax-2019-symphony-of-shadows-header

Qlimax 2019 - Symphony of Shadows

iris-profielfoto
Iris Grootmeijer - 27 november 2019
Al maanden worden we opgehyped door Q-dance rondom het mooiste indoorfeest van het jaar. Deze editie van Qlimax staat in het teken van Symphony of Shadows; een thema dat ons toelaat onze inner demons vrij te laten. Na al die jaren weet Q-dance ons iedere keer weer te pakken met nieuwe elementen rondom een ijzersterk concept: een mysterieus thema, een show waar je u tegen zegt en een opbouwende line-up vol headliners. De magie van Qlimax is bijna niet in woorden te omvatten. Toch doen we een poging. Dit is Qlimax 2019 - Symphony of Shadows.

Het langstlopende Q-dance concept laat ieder jaar weer ons hardstyle hart sneller kloppen; Qlimax heeft een speciaal plekje in ons hart. Vol enthousiasme lopen we na een soepele binnenkomst het veld op, dat al bijna helemaal vol staat met die-hard Qlimax fans. Nog voordat de eerste act van de avond het feest opent, is het GelreDome gevuld met liefhebbers van over de hele wereld. Op de achtergrond klinkt dramatische muziek en langzaam wordt de spanning opgebouwd. Het heeft ieder jaar weer iets magisch.

De spanning wordt extra opgebouwd door het grote doek voor de stage. Dit is een extra showelement dat Qlimax alleen nog maar specialer maakt. We kunnen niet wachten tot we zien wat er achter schuilgaat.

 

qlimax-2019-01
`
The Qreator willen we van dichtbij meemaken. Wie weet kunnen we wel achterhalen wie achter het masker schuilgaat. Om 21.45 uur trapt de gemaskerde dj Qlimax 2019 af. Zijn fijne mix aan oude en nieuwe platen zorgt voor een brede glimlach op de gezichten van het publiek, inclusief die van ons. Wanneer ‘Wildstylez – I See Stars’ wordt gedraaid kan ons geluk niet meer op en heel de zaal springt energiek mee. De toon is gezet, wát een sfeer en energie!

Om 22.45 uur valt het stil en wordt de zaal donker. Het is tijd voor de officiële opening van de Symphony of Shadows. De kristallen naast het doek lichten op en Q-dance begeleidt ons op een mysterieuze wijze naar het vallen van het doek. It’s time to open up the shadow world! Met een hele hoop donder, vuurwerk en rook komt de stage tevoorschijn en het publiek laat enthousiast van zich horen. Ook de stem van de overleden Chris Corley bezorgt ons kippenvel. Een mooiere “Welcome to Qlimax” bestaat er niet.

Persoonlijk vind ik de stage minder indrukwekkend dan voorgaande edities. Daarentegen sluit de stage wel heel goed aan op het thema en is het vet dat er gebruik wordt gemaakt van de hele breedte. Er is veel aandacht besteed aan de details van het podium, dit komt vooral bij het transformeren van de stage goed over. Ook de licht- en lasershow maakt het meer dan goed. Q-dance blijft meester in het creëren van een adembenemende show.

 

qlimax-2019-02

 

Vervolgens wordt KELTEK aangekondigd. Vrolijke deuntjes komen voorbij en we worden getrakteerd op onder andere ‘Down To Earth’: een plaat die nooit zal vervelen. Ondanks het vroege tijdstip zijn de kicks verrassend hard. ‘Break The Game’ knalt er lekker in en KELTEK draait zelfs nog een stukje van het Defqon.1 anthem van dit jaar, inclusief het Sefa stuk. Dat hadden we niet zien aankomen!

Aangezien KELTEK het tempo er flink in had zitten, nemen we om 23.30 uur een stapje terug. De Sound Rush broertjes bestormen het podium. Het gaat er iets rustiger aan toe in het publiek, maar al snel wordt onze aandacht getrokken door de klassieker ‘Like Thiz’ van Josh & Wesz. Dit schudt iedereen meteen weer even wakker. Ook de uitvoering van ‘Take It All’, die wordt begeleid door een koor, zorgt voor extra magie in de avond en voor hoge verwachtingen voor de rest van de nacht. Ook krijgen we veel te horen van hun eerste album (verwacht in 2020) en er verschenen zelfs wat raw tracks van deze jongens. Het is duidelijk dat ze alles uit de kast hebben getrokken om van Qlimax 2019 een succes te maken!

Even zijn we in de war als B-Front om 00.25 uur op het podium verschijnt. We hadden om dit tijdstip D-Block & S-te-Fan verwacht. En dat is ook het leuke van Qlimax: alles is één grote verrassing. We horen de eerste tonen van het anthem ‘Symphony of Shadows’. Alle ogen zijn op Bob gericht. Je kunt merken dat het anthem veel doet met het publiek. De hele zaal zingt mee met de melodieën die zo heerlijk te herkennen zijn als die van typisch B-Front. Iedereen gaat uit zijn dak! Dit zijn de momenten die Qlimax zo speciaal maken.

 

qlimax-2019-03

 

B-Front verdwijnt weer van het podium zodat D-Block & S-te-Fan lekker door kunnen pakken op de energie van het publiek. Het enthousiasme van dit altijd vrolijke duo werkt aanstekelijk en hun set wordt heel positief ontvangen door het publiek. Hun Ghost Stories-act is razend populair en de track ‘Trouble’ doet het dan ook erg goed. Een perfecte toevoeging aan de line-up van Qlimax!

Dan is het, na vijf jaar afwezigheid op het Qlimax podium, weer de beurt aan Headhunterz. Stiekem hopen we op heel wat klassiekers van deze showman, maar dat valt helaas tegen.
Hij weet het publiek te pakken met zijn oude Qlimax anthem ‘The Power Of The Mind’, maar over het algemeen is de set vrij vlak en kakt het publiek weer een beetje in. Hij pakt bij de aankondiging van zijn nieuwste track nog even zijn momentje om het publiek te laten weten dat hij momenteel door een moeilijke tijd gaat en hij deze track opdraagt aan iemand die niet meer in zijn leven is. Helaas komt dit door de lage energie in de zaal niet helemaal over.

De sfeer slaat compleet om als B-Front weer achter de decks verschijnt. Als er iemand altijd power uitstraalt, is het de koning van de melancholische hardstyle wel. Er wordt nieuwe energie de zaal in geblazen en zijn parels als ‘Dark Moon’ en ‘Mysterias’ dragen bij aan de mysterieuze sfeer van de avond. Als klap op de vuurpijl laat Phuture Noize zijn gezicht even zien en laten ze hun nieuwe gezamenlijke track ‘Beautiful Fantasy’ horen. Een uitstekende toevoeging aan hun reeks samenwerkingen!

 

qlimax-2019-04

 

Ook Ran-D zet een prima live-set neer. Met platen als ‘Hurricane’ heeft hij gegarandeerd succes. Zijn set sluit goed aan op zijn voorgangers en de energie van het publiek lijkt nog lang niet op. Hierna wordt de muziek wel een flink stuk rauwer, wat voor veel trouwe Qlimax bezoekers niet helemaal in het plaatje past. De tribunes lijken langzamerhand steeds voller te stromen met mensen die een moment van rust nodig hebben.

Desondanks hebben de sets van D-Sturb en Rejecta wel een lekkere drive. Het publiek dat nog op het veld staat gaat hier heerlijk in mee. Ook zijn deze sets een goede gelegenheid om het geluidssysteem van de avond te testen, waar niet over te klagen valt. De kicks komen kei-hard door! Zowel D-Sturb als Rejecta laten nieuwe tracks horen en vooral het Shockerz anthem van ‘Rejecta ft. Last Word – Chaos Complete’ doet het goed.

Om 05.30 uur is de beurt aan Radical Redemption; een toevoeging aan de line-up die niet door iedereen goed wordt begrepen. Zijn set blijft een veelbesproken onderwerp de rest van de nacht. Hoewel zijn track ‘America’ het altijd wel goed doet, en het moment waarop het publiek massaal zijn of haar zaklamp laat schijnen tijdens een van zijn nieuwe platen erg indrukwekkend is, zijn velen niet erg gecharmeerd van zijn set. Er is een duidelijke verdeling onder het publiek; you either hate it or love it.

 

qlimax-2019-05

 

De nacht wordt vertrouwd afgesloten met een hardcore set. Miss K8 heeft de smaak te pakken en voert het aantal bpm’s flink omhoog. Haar nieuwe track met Angerfist ‘Impact’ heeft wat weg van die oudere, bekende sound van hen, en zorgt voor een gezellige sfeer tijdens de laatste drie kwartier van Qlimax. Ook knalt ze wat Deadly Guns erin, zodat het publiek de laatste energie eruit kan stampen, om met een voldaan gevoel naar huis te gaan.

Herinneringen aan deze avond zitten vol met nieuwe tracks, een goede sfeer, wederom indrukwekkende shows, en natuurlijk het mysterie rondom The Qreator. Het blijft wonderbaarlijk hoe Q-dance zo’n show weet neer te zetten en steeds opnieuw de harten van de fans steelt. Ook deze editie bewijst maar weer: het show- en productieniveau ligt zo ontzettend hoog. Dit is en blijft het allermooiste indoorevenement van het jaar.

 

qlimax-2019-06