world-of-madness

Masterpiece: World of Madness

Het meesterwerk van Headhunterz, Wildstylez en Noisecontrollers
lauren
Lauren Bekker - 20 januari 2020
Headhunterz, Wildstylez en Noisecontrollers; drie pioniers die samen verantwoordelijk zijn voor een meesterwerk. Het is een van de meest legendarische anthems ooit en daarnaast een van de grootste hits in de hardstyle geschiedenis. Deze heren, die voor het eerst een Defqon.1 anthem met zijn drieën mochten maken, hebben met ‘World of Madness’ een uniek stukje hardstyle legacy gecreëerd. 

Niet alleen toen, maar ook nu, acht jaar later, staat deze track voor het hardstyle festival van het jaar: Defqon.1. Naast dat het muzikaal gezien een legendarische plaat is, klopt ook het gevoel van ‘World of Madness’ precies. De muziek brengt de liefhebbers samen in een eigen gecreëerde wereld; een waar alleen de liefde voor de muziek bestaat. Toen ‘World of Madness’ voor het eerst gedraaid werd op The Gathering in 2012 - die toen nog buiten was - klapte hij in als een soort bom. “Op slag verliefd”, “dit is geweldig!”, “meteen kippenvel”, het publiek is vanaf het eerste moment verkocht.


Insane structures, overpowering creatures
 


This is a world not seen before

The rise of Noisecontrollers

Toen Noisecontrollers veertien jaar geleden begon in zijn nieuwe studio voelde hij zich als een kok in een splinternieuwe keuken: “Ik had in één keer zo veel mogelijkheden, het is alsof een kok eerst alleen maar een vork en een mes heeft en nu ineens een gloednieuwe keuken heeft. Ik kon ineens zoveel gerechten gaan maken die ik eerst niet kon maken”, vertelt Noisecontrollers. Na heel veel uren experimenteren veranderde hij in een ware chefkok en kwam hij met vernieuwende sounds zoals de welbekende hardstyle kick in ‘CRTL.ALT.DELETE’.

The rise of Headhunterz & Wildstylez

Headhunterz en Wildstylez begonnen hun carrière toen zij tekende bij Scantraxx. “Die begeleiding die we daar kregen, omdat het clubje ook heel klein was, daar had je heel veel aan”, vertelt Wildstylez. Joram en Willem, oftewel Wildstylez en Headhunterz, brachten in de beginjaren van Scantraxx al hebben heel wat jaren samen in de studio’s. “Het klikte zo tussen ons, we hadden hetzelfde enthousiasme.” Uit deze samenwerking zijn veel hits ontstaan zoals ‘Art of Creation’. Zo hebben ze het legendarische Project One album binnen drie maanden gemaakt. Rogier Werver (Q-dance) noemt het zelfs: “Het beste album wat ooit is gemaakt”.

The rise of World of Madness

Maar hoe kwamen deze drie unieke talenten bij elkaar? Noisecontrollers was getekend bij Fusion, Headhunterz en Wildstylez bij Scantraxx. Noisecontrollers: “Toevallig woonde Headhunterz en Wildstylez in hetzelfde dorp als ik.” Toch kenden de heren elkaar niet. Pas een jaar later leren ze elkaar kennen en toen ging het balletje rollen; eerst gingen ze elkaar muziek opsturen en vervolgens zelfs samenwerken. Hier is nóg een meesterwerk uit ontstaan: ‘Tonight’.

Noisecontrollers, Headhunterz en Wildstylez hebben allemaal hun eigen visie op hardstyle en een groot talent, dit zorgde ervoor dat ze uitgroeiden tot de grootste artiesten uit de scene. Toen Noisecontrollers in 2010 ervoor koos om een studio te nemen in het zelfde gebouw als Wildstylez en Headhunterz, konden ze altijd bij elkaar binnenlopen. ‘World of Madness’ hebben ze zelfs in één nacht gemaakt.


A world only existing in books and tales
 


A world where the insane have the truth

Maar waarom worden we acht jaar later nog steeds zo warm van deze plaat? Omdat er zoveel nostalgie in zit. Zodra ‘World of Madness’ wordt gedraaid, staat het publiek aan en schreeuwt iedereen mee. De melodie werkt verslavend, de muziek bevat precies de sfeer van het feest en de plaat geeft je een onoverwinnelijk gevoel. Vijf jaar later, tien jaar later, het maakt niet uit, wanneer je ‘World of Madness’ hoort, gebeurt er iets onbeschrijfelijk magisch. Daarom hebben deze heren geschiedenis geschreven.

Tijd om die geschiedenis te herleven. Noisecontrollers, Wildstylez en Headhunterz hebben een grote voetafdruk achtergelaten op de scene. Solo, maar ook als trio. Op 8 februari (DEDIQATED | 20 years of hardstyle), vieren we al het moois wat er de afgelopen twintig jaar voorbij is gekomen binnen de hardere stijlen. Natuurlijk is deze dag niet compleet zonder ode aan ‘World of Madness’. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om dit meesterwerk door de GelreDome te horen dreunen. “This is the world of we know best, the world of madness!”