Hard Bass 2018 001

Hard Bass 2018

birgit
Birgit Roobol - 31 januari 2018

Licht uit. Lasers aan. Een harde bass. Een stijgend bpm. En een zwetende, stampende massa. Zestien acts, vier formaties, één taak; het GelreDome maakt zich op voor een genadeslag. Het grootste indoor event van b2s neemt je mee van de euforische sounds, naar oorverdovende raw beats in vier hoofdstukken. Vier gradaties hardstyle in combinatie met een hele dikke show. Dit is Hard Bass 2018.

Hard Bass 2018 002

 TEAM BLUE

Het eerste team trapt af. Vrolijke klanken vullen het stadion onder leiding van Sound Rush, Psyko Punkz en Isaac. De Sound Rush twins brengen een heerlijke energie in de zaal. Naast de gevestigde mr. Psyko en Isaac, zijn ze een fijne verfrissing. En zodra de eerste klanken van ‘Back to the Roots’ worden ingestart, wordt de zaal verlicht door aanstekers en telefoonlicht. Kippenvel. Dit is euforische hardstyle zonder mierzoet te zijn.

Coone is de live-act van Team Blue. De man die hardstyle naar de mainstage van Tomorrowland gaat brengen, pakt door op de enorme lading kippenvel met ‘Faye’. De track die hij ter ere van zijn dochtertje maakte. Right in the feels. Als ook de Hardstyle Pianist inclusief een heel orkest op het podium komt, weten we meteen wat Coone met de aankondiging zijn speciale live-act bedoelde. Geen wonder dat deze man op de mainstage staat. Een fijn begin van de nacht.

Hard Bass 2018 003

TEAM GREEN

Dan wordt de eerste transformatie in gang gezet. De legends Wildstylez, D-Block & S-te-Fan en Zatox betreden het podium. Hits en klassiekers volgen elkaar in rap tempo op en de ene track is nog vetter dan de andere. Het hele publiek zingt vanuit z’n tenen mee. ‘Shivers’ zorgt voor een geniale reactie van het publiek en ook de Antidote plaatjes lijken echt niet te vervelen. ‘For Ever’ van Zatox laat ons terugverlangen naar het festivalseizoen.

Spirit of Hardstyle is niet alleen een van de meest veelbelovende hardstyle-acts van dit moment, het is ook een absoluut hoogtepunt van de avond. De combinatie van Noisecontrollers, Atmozfears, Audiotricz en Bass Modulators blijkt een gouden te zijn. Goede kicks, prachtige melodieën. Dit half uur had nog wel een uur mogen duren.

Hard Bass 2018 004

TEAM YELLOW

De zaal wordt iets donkerder en zelfs het volume gaat eindelijk omhoog. Het teken dat Team Yellow gaat beginnen. Roughstate-buddy’s Ran-D en B-Front en de jongens van Sub Zero Project vullen elkaar goed aan. Melodische raw met hier en daar een tikkeltje psy. De muziek die zij produceren is raw hardstyle op een compleet ander level. Heel sferisch. Het vertelt een verhaal. De ‘Smells Like Teen Spirit’ bootleg van B-Front is fantastisch, maar ook zijn ‘Darkness Inside You’ is echt een bazenplaat. Ran-D gooit hoge ogen met ‘Suicidal Superstar’, de hiphop invloeden in dat nummer versterkt de sfeer heel erg. Het publiek brult en stampt mee.

Adaro Live is een uniek hoogtepunt van de avond. Het is merkbaar hoeveel energie Adaro in zijn eerste live-act ooit heeft gestoken. Het anthem komt perfect tot zijn recht in het grote GelreDome versterkt door de reactie van het publiek en de vette lasershow. Maar ook de rest van zijn set is een vette combinatie van zijn huidige werk en edits van oudere platen. Dit is hoe we onze raw hardstyle het liefst zien. Nu maar hopen dat hij het niet bij één keer zal houden. 

Hard Bass 2018 005

TEAM RED

Zodra de rode lasers het GelreDome vullen, is het laatste hoofdstuk van de avond aangebroken. Het bpm stijgt flink. Now it’s all about kicks and breaks. Helaas soms iets té veel. Het contrast tussen Yellow en Red is wel heel groot en dat is jammer. Maar de drive waarmee gedraaid wordt maakt een hoop goed. Rebelion maakt goede reclame voor hun album ‘The Empire’, dat binnenkort uitkomt met alleen maar nieuwe tracks. E-Force gooit een nieuwe collab met Luna erin en Delete zet de hele zaal op zijn kop met zijn nieuwe track ‘Take it Back’.

Na het geweld van Delete, Rebelion en E-Force, is ook het contrast met Radical Redemption Live wel erg groot. Hij brengt het bpm weer een stukje terug met ‘America’, maar hierdoor zakt het publiek behoorlijk in. De kicks verschillen erg van elkaar qua sound. En ook zijn we inmiddels echt wel een beetje Brutal-moe. Dat neemt niet weg dat we ook het laatste half uur staan te knallen en deze geweldige nacht snoeihard afsluiten.  

Hard Bass 2018 006 Er zijn feestjes waar je rekening mee houdt in je agenda. Daar was Hard Bass er altijd één van. Deze keer is ze helaas niet uitverkocht. Stiekem vonden we dat niet eens echt erg. Eindelijk kon je minimaal een vierkante meter reserveren voor je moves. Of gewoon naar de wc gaan en binnen tien minuten weer terug op je plek staan. Best een verademing eigenlijk. 

Toch wankelt deze editie soms een klein beetje. Het Tokyo-thema wat zo aanwezig was in de trailer en artwork, missen we eigenlijk gedurende het feest. Op wat tekens die de teams aanduiden na. Ook het geluid is niet altijd even best. Het staat vooral aan het begin van de avond slecht afgesteld. Vanaf het Premiumdeck is de muziek zelfs slecht hoorbaar. Dat is erg jammer. Maar maakt dat deze editie tot een slechte editie? Absoluut niet. Wat ons betreft heeft b2s vorig jaar overtroffen. De stage is heel vet. Het is een grote robot die wordt versterkt door led-schermen aan de zijkant, waarop allerlei vette visuals te zien zijn. Af en toe komen er grote schermen naar beneden en aan rook en vuurwerk schiet het niet te kort. Ook is de lasershow zoals altijd weer on point.

Ben je, in tegenstelling tot voorgaande jaren, thuisgebleven? Dan heb je iets gemist. Want ondanks de kritiek over de grote diversiteit van het concept, is dat juist wat Hard Bass zo’n mooi feestje maakt. Er is geen ander feestje dat de gehele hardstyle-scene samenbrengt op deze wijze. Bovendien, een echte liefhebber gaat de hele avond snoeihard. Of dat nou bij Team Blue of Red is. Neem het van ons aan, Hard Bass is echt dat plekje in je agenda waard. En volgend jaar viert ze haar tienjarig jubileum. Wij zijn er in ieder geval bij.