Decibel outdoor 2018 - The Weekend 001

Decibel outdoor 2018 - The Weekend

birgit
Birgit Roobol - 23 augustus 2018

De muziek is uitgefaded en zelfs de afters van de afterparty’s zijn voorbij. De kater is zwaar gevallen, maar het Decibel outdoor weekend zit erop. Van wilde jungle party’s, nieuwe vrienden maken en je favoriete dj’s zien, tot keihard op je bek gaan in het Funhouse. De dagen zijn voorbij gevlogen.

Het was mijn eerste keer Decibel outdoor. Eén van de grootste hardstyle festivals van het jaar, maar toch kwam het er nooit van. Op vakantie, vrienden op vakantie, je kent het wel. Maar dit jaar stond ‘ie ruim van te voren rood omcirkeld in mijn agenda. Bij vrienden en in mijn omgeving deed ik uitgebreid onderzoek. Kan ik het vergelijken met Defqon.1? Wat maakt Decibel nou zou uniek? En wat kan ik überhaupt verwachten? Met enkel mijn verwachtingen van vorige b2s feestjes, ben ik er ingestapt. Heeft the loudest festival on earth ze overtroffen?

Let’s get it on: the pre-party

Zoals voor iedere weekender (ook als je drie keer per maand een feestje bezoekt), begint de vrijdag van Decibel thuis met de nodige zenuwen. Het blijft iedere keer weer een gedoe, zelfs als geoefende festivalbezoeker, om je hele hebben en houwen meesleuren. Maar bij het drinken van m’n eerste drankje en het zien van mijn vrienden, is dit spontaan verdwenen. Zodra de weekendbandjes om mijn arm zitten, verdwijnen al mijn zorgen en gedachten en ben ik in een andere wereld. Vol (nieuwe) vrienden, liefde voor de hardere stijlen, slap gelul, hilarische momenten en stevige tracks.

Decibel outdoor 2018 - The Weekend 002

De camping van Decibel outdoor is ontzettend gezellig en maakt na vijf minuten al alle beloftes waar. Tussen de bomen staan overal tentjes en door de bosrijke omgeving heb ik toch nog een beetje het idee op safari te zijn. Overal zijn kleine feestjes aan de gang, chillen mensen bij hun tent, gaan keihard in een kermisattractie of dwalen over het terrein. Vanaf 19.00 uur gaat de muziek aan in de grote blauwe tent en een enorme ontlading energie komt vrij vanuit het publiek. Het is begonnen!

De heerlijke melodieën van Wildstylez laten ons zweven, maar naarmate de avond vordert, wordt er steeds steviger gedraaid. Atmozfears verrast ons met een paar oude Decibel anthems, en met Frequencerz wordt het pas echt maximaal raw. Rejecta draait nog hun nieuwste collab ‘Legends’ mee op het podium, en het stokje wordt vervolgens overgedragen aan één van de Pussy Lounge residents: Paul Elstak! Freestyle in de mix met hardcore, en af en toe een tikkeltje kermis. Niet helemaal onze cup of hardstyle, maar voor zo’n pre-party als deze wel heel erg gezellig.

Decibel outdoor 2018 - The Weekend 003

Maar in The Hangout komt deze eerste festivaldag tot een hoogtepunt. Rejecta, die net nog met de Frequencerz-boys op het podium stond, keert de hele blokhut ondersteboven. De tent is gevuld met liefhebbers en met een ongekende hoeveelheid energie en passie gooit Rejecta de ene knaller na de andere. De bass dreunt door de tent en de sfeer is waanzinnig. Handen vliegen de lucht in, er wordt geschreeuwd, gestampt en letterlijk íedereen gaat maximaal los. Een bijzonder fijn begin van Decibel outdoor. 

The official festival day

De oude, vertrouwde “Ik had vrijdagavond misschien toch wat rustiger aan moeten doen” speelt op zaterdagochtend op. Maar voor brak zijn is dit weekend geen tijd, dat komt maandag wel weer. Eigenlijk wil je geen seconde missen en jezelf opsplitsen, zodat je op vijf plekken tegelijk kunt zijn. Zeker op zo’n dag als vandaag.

Zaterdag is dé festivaldag van Decibel outdoor, de enige dag waarop het festivalterrein geopend is. De rest is for the weekenders only. Het terrein is opgedeeld in zes verschillende districten, ieder verbonden aan een eigen genre. Van hardcore en harder in The Forest tot hardstyle op The Road. In totaal zijn er 14 stages met meer dan 200 artiesten. Dat wordt heen en weer rennen dus! Het thema ‘Fuelled by Fanatics’ is tot in de puntjes doorgevoerd over het hele terrein en ook de imposante ‘The Powerstation’ mainstage ziet er top uit.

Decibel outdoor 2018 - The Weekend 004

KELTEK opent op de mainstage en warmt de Fanatics voor vandaag op met heerlijke platen, zoals zijn nieuwste track ‘Valkyries’. In de Hydro Station geven de jongens van Clockartz een heerlijke set weg. Als geen ander weten zij klassiekers in een heerlijk Clockartz-jasje te stoppen en hun eigen platen iedere keer weer op een verrassende manier te presenteren aan het publiek. Dit is losgaan!

Misschien wel één van de vetste sets van de dag is op The Powerstation. De magische combinatie van Ran-D en Phuture Noize zorgt voor een ongekende energie op de mainstage. Nieuwe platen als ‘We are the fallen’, Phuture Noize’ nieuwste collab met Sub Zero Project en Ran-D’s ‘Hurricane’ komen voorbij. Maar ook diverse platen van Black Mirror Society, waar we nooit genoeg van krijgen, en de immens populaire ‘Touch a Star’ van B-Front en Adaro. De chemie tussen de vrolijke, down-to-earth Ran-D en de creatieve Phuture Noize is voelbaar, en slaat over op het publiek. Puur genieten.

Decibel outdoor 2018 - The Weekend 005

Maar Decibel outdoor is ook een goede dosis gekkigheid. Eerder op de dag stonden we al bij de Pussy Lounge mansion te knallen op freestyle gekte van Adaro, maar als de avond valt wordt ook de Desperado-stage compleet op z’n kop gezet door Jason Payne en Dark Raver. De twee dj’s zijn zo goed op elkaar ingespeeld, ze vormen samen een hilarische act. Ze belanden zelfs nog samen in een dissbattle en maken er samen met MC Dash een heerlijke chaos van.

Voordat we het doorhebben is de zaterdag al bijna voorbij. Door het donkere bos, zigzaggend tussen de bomen, komen we aan in een volgeladen ‘Abandoned Church’ om de dag af te sluiten bij frenchcore helden Dr. Peacock en Sefa. Ze openen met een speciale ‘World of Dream’ Decibel-edit, en de ene na de andere heerlijke frenchcore knaller komt voorbij. Om me heen worden zelfs traantjes weggepinkt.

Decibel outdoor 2018 - The Weekend 006

Net voor het einde, ren ik terug richting mainstage. Vanaf 22.40 uur staat de Decibel outdoor eindshow op de planning. “Decibel Fanatics, today you’ve shown your utmost dedication.” Gekleurde lasers lichten de donkere hemel op en de mainstage is op deze manier nog magischer. Een nieuwe B-Front track ‘The World’ komt voorbij, en deze klinkt zoals we van hem gewend zijn weer fantastisch. Ook het vuurwerk op het water, vanwege de droogte kan de oorspronkelijke vuurwerkshow niet doorgaan, is een prima oplossing. Zo krijgen we toch nog die echte eindshow feeling.

The Jungle never sleeps

Helemaal gehyped van deze overvolle dag vol goede sets, gaan we terug naar de camping voor de afterparty. Hier krijgt onze “DECIBEL, LAAT JE HOREN!” slogan een fijne twist. “DECIBEL, LAAT JE LIKKEN!” Oude en nieuwe vrienden worden opgetrommeld, verstand op nul en gáán. Dus dat doen we. Vol gas met onder andere Prefix & Density en Requiem in de grote blauwe tent op het campingterrein.

Omdat Decibel zoveel meer is dan alleen losgaan op je favoriete platen, gaan we op safari langs de leukste, wildste, gekste afters en we komen onderweg heel wat gekkigheid tegen. We dwalen langs wandelende partytenten en wankelen op onze platgestampte voeten in het funhouse. Uiteindelijk komen we in de Fiesta Bar terecht, waar het feestje echt nooit stopt. Pat B geeft hier een geniale set weg, en hét meisje van ‘Lul, Kont, Moederneuken’ geeft nog live een showtje weg. Tussen de rode feestneuzen, confetti en party-animals in badjassen, blijven we nog wat uurtjes plakken. Tot de muziek langzaam uitfaded…

Decibel outdoor 2018 - The Weekend 007

The Closing Party

Het voordeel aan Decibel outdoor? Zondag is uitslaapdag. Perfect voor als je net als ik aan fomo lijdt en geen seconde wil missen. Vanaf 15.00 uur begint het feestje pas, maar op de camping kun je ‘s ochtends wel al van alles doen. Een knettergekke schuimparty in de douches, een beach party én pool party. Genoeg te feesten op de laatste festivaldag dus.

Net zoals vrijdag, is ook de zondag exclusief voor weekend-Fanatics. En dat maakt Decibel outdoor ook zo leuk. Het geeft een hele fijne, bijzondere sfeer om samen met lotgenoten, die ook al twee dagen uit hun stekker staan te gaan, er nog één dag voor te gaan.

Decibel outdoor 2018 - The Weekend 008

Als het schuim van m’n oren is, het zand tussen mijn tenen weg is en ik eindelijk uit het campingstoeltje ben opgestaan, is het tijd voor de Sunday Closing Party. Retrospect opent en deze Volendamse dj gooit er naast zijn heerlijke eigen platen, zelfs nog een Volendams hitje in: ‘Altijd Larstig & Rob Gas Drop – Jan Smit App’.

Ondertussen pendelen we van de activiteiten op de camping heen en weer naar de blauwe tent, waar Phuture Noize zoals gewoonlijk weer een heerlijke set neerzet. Als grote verrassing gooit hij ‘The Solution’ erin. En Adaro en Digital Punk pakken hier perfect op door met een geweldige set met een heerlijke drive erin. Ook het geluid staat loepzuiver afgesteld, waardoor de kicks door de tent snijden en je de bass tot diep in je binnenste voelt dreunen.

De Sunday Closing Party wordt afgesloten met anderhalf uur Pussy Lounge madness. Hete danseressen, confetti, opblaasfiguren, freestyle, oldschool hardcore tracks, hier en daar een vleugje carnaval en heel veel chaos en gekte. Prachtig gekleurde lasers vullen de tent, en zo komt Decibel outdoor 2018 tot een einde.

Decibel outdoor 2018 - The Weekend 009Oh nee, toch niet! Want het leuke aan Decibel outdoor is dat het feestje nooit (oké, bijna dan) stopt! Ook op zondagnacht kun je in The Hangout en Fiesta bar gewoon doorgaan. Dus sluit ik mijn eerste Decibel avontuur af bij The Hangout, die inmiddels al helemaal volgestroomd is. Dat kan maar één ding betekenen: Sefa! Met zijn prachtige melodische frenchcore blaast hij het hele publiek opnieuw weg. Op mijn allerlaatste restje energie, spring ik heen en weer en geniet ik van de allerlaatste momenten van dit geweldige weekend.

Inmiddels is het echte leven weer begonnen, maar de herinneringen die ik dit weekend heb gemaakt zal ik voor altijd blijven koesteren. Niets zo fijn als een nieuw festival ontdekken en volledig opgaan in het avontuur van deze nieuwe wereld. En man, wat voor één.  

Decibel outdoor 2018 - The Weekend 0010

Decibel outdoor is niet te vergelijken met een ander feestje of weekendfestival. Als één van de weinige festivals, ademt the loudest festival on earth nog dat oude hardstyle gevoel. Weinig poespas, goede dj’s en een festivalterrein vol met liefhebbers. Hier draait het echt om de muziek, en dat is waarin b2s zich perfect en volledig onderscheidt.

Bovendien claimed ze ook de ultieme festival destination te zijn. Ik heb me het hele weekend ondergedompeld in alle avonturen, en kan bevestigen: Decibel maakt het keihard waar. Dit is de plek waar hardstyle lovers op vakantie gaan. Mijn verwachtingen zijn overtroffen, en vanaf dit moment zal ik mijn vakanties om dit weekendje in augustus heen blijven plannen. Ik kan nu al niet wachten op alle wilde avonturen die ik volgend jaar ga beleven.

Bekijk ons Decibel outdoor 2018 – The Festival fotoalbum hier.