decibel-outdoor-2019

De 5 beste anthems van Decibel outdoor

timderuiter
Tim de Ruiter - 16 augustus 2019
Vandaag is het tijd voor een weekend vol loudness, Pussy Lounge madness en phat beats: Decibel outdoor 2019! Voor de echte hardstyle fanatics staat dit weekend met een grote cirkel in de agenda. De voorbereiding op deze weekender is voor iedereen anders, maar een ding staat bij iedereen op de to-do-list: de anthems grijs draaien. 

Wat is een groot festival zonder een eigen anthem? Een anthem is zoveel meer dan alleen maar een verzameling noten waarin, als je geluk hebt, 3 keer de naam van het festival met een bijzonder zware stem wordt genoemd. Een anthem is onderdeel van het thema, de weg ernaar toe en de sleutel tot goede herinneringen.

Denk er over na: een goed anthem geeft je extreem veel zin in de beleving die jou te wachten staat. Aangekomen op het feest komt alles te samen terwijl het anthem door de speakers knalt. Na afloop zijn het niet de foto’s die jouw herinneringen terugbrengen, maar dat anthem. Voor even sta je dan weer voor de mainstage samen met je party crew en niemand, maar dan ook niemand die jullie wat kan maken!

Lift your hands to the sky, we’ve got something to tell. You make this shit go down, you are Decibel!
Decibel outdoor is een concept dat de magie van een anthem snapt. Het merendeel van de anthems van Decibel outdoor behoren tot de categorie ‘magische zomerplaten’ waarvan we een aantal zelfs tot ‘zeldzame muziekparels’ kunnen uitroepen. We zijn daarom in de wondere wereld van Decibel outdoor anthems gedoken en hebben de vetste anthems verzameld in een top 5. Kiezen was haast onmogelijk, maar zet je schrap: deze anthems tippen aan het niveau van de Regenboogbaan van Mario Kart, of zelfs verder!

5. Brennan Heart - City of Intensity (2009)

Hiervoor ben ik diep de archiefkast ingedoken. Het is 10 jaar geleden alweer dat Brennan Heart a.k.a mister I AM HARDSTYLE himself, deze plaat heeft gereleased.

 

 

 

4. Ran-D - United (2016)

Het anthem van Decibel outdoor 2016, mijn allereerste Decibel outdoor! Je zou kunnen stellen dat ik daarom bevooroordeeld ben, maar niets is minder waar. Dit anthem heeft met recht een plaats in de top 5 verdiend. “When you’re out kicking dust, having fun with your crew. Feel the sun touch your skin, feel the head coming true.” De manier waarop het het feest is samengevat in de lyrics in combinatie met een pakkende sound is geweldig.

 

3. Noisecontrollers - Summer in The City (2010)

Aangekomen bij de top 3 begint de temperatuur al te stijgen. Het is inmiddels alweer 9 jaar geleden dat Noisecontrollers met de woorden “Release the sunlight and wake-up the city” , het publiek liet stampen tot zonsondergang en verder. Deze opzwepende melodie brengt je zelfs op de donkerste winterdag nog terug naar die mooie zomerdagen.

 

2. Zatox - D.E.C.I.B.E.L. (2012)

“Dope, energy, crowd, illegal, bass, extreme, loud: Decibel.” Met deze woorden veroverde hardstyle mijn hart, en ook die van menig andere bass junkies. In dit anthem vertelt Zatox waar de naam van Decibel outdoor voor staat. De lyrics van dit anthem zijn zo ruig, je zou het kunnen beschouwen als de 7 geboden waaraan een hardstyle feest moet voldoen. Ik kan hem inmiddels wel dromen. In combinatie met de vette beats en melodieën is het met recht de nummer 2 uit dit lijstje.

 

1. Zany & Max Enforcer feat. MC DV8 - Sound Intense City (2011)

Aangekomen bij de nummer 1: Sound Intense City. 8 jaar geleden was het tijd voor “that hot time in the paradise city” . Al zouden de temperaturen een jaar later tijdens 2012, ook wel ‘the hot hell of Decibel’ genoemd, het absolute toppunt bereiken: dit anthem brengt de temperatuur 8 jaar later nog steeds op standje tropisch eiland! Zonder dat je nog geen stap op Decibel outdoor hebt gezet vertellen deze lyrics je exact wat je kan verwachten.

Ben je moe, dan voel je alsnog een ongekende euforie van deze opzwepende melodie. Het couplet bouwt op en het refrein nadert. De beat wordt ruiger en de stem van MC DV8 komt overal boven uit. “Lift your hands to the sky, we’ve got something to tell. You make this shit go down, you are Decibel!” Alle zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon en je gaat volledig uit je dakpan. De euforie die je voelt heb je nog nooit eerder gevoeld. Dit moment is magisch en ongekend. Binnen drie minuten was mijn gewone wasbeurt veranderd in een complete festival ervaring. Dat is wat een goed anthem met je kan doen. Helaas was ik niet aanwezig tijdens deze gouden editie van Decibel outdoor, maar “like Mr. Rose said, all them girls are pretty” , als ik die aftermovie mag geloven.

 

 

Zoals je kunt zien aan de top 5 is Decibel onlosmakelijk verbonden aan de woorden summer en city. In de afgelopen jaren heeft het terrein van de Beekse Bergen meer zonlicht gezien dan regendruppels gevoeld. Het is daarom ook niet gek dat het woord ‘Decibel outdoor’ bij de meeste van ons een beeld oproept van een zonovergoten stad die ieder jaar is geopend voor een citytrip in augustus. Het woord ‘summer’ is niet terug te vinden in het anthem van dit jaar en het weerbericht heeft er wel eens rooskleuriger uit gezien. Maar weer of geen weer, Decibel outdoor 2019 wordt onvergetelijk. We zijn er klaar voor!