Loudness 2018 (Rotterdam) 001

Loudness 2018 (Rotterdam)

lauren
Lauren Bekker - 14 november 2018

De donkere gangen, het underground gevoel en zalen vol hardstyle fans die niet vies zijn van een tandje harder. Loudness keert terug naar de thuishaven van b2s, maar ook vooral terug naar de essentie van het concept. No bullshit, alleen de beste raw door de speakers. Dit is Loudness (Rotterdam) – The Intensity of Sound.

In de industriële Maassilo knalt het geluid al vanaf 22.00 uur keihard door de speakers. RVAGE draait de hoofdzaal warm. Na zijn warming-up wordt het druk op het podium. Degos & Re-Done vs. MYST are taking over. Dit trio heeft eerder al bewezen een goede combinatie te zijn. De rauwe kicks van Degos & Re-Done blenden perfect samen met de mysterieuze klanken van MYST. In een anderhalf uur durende set draaien ze onder andere ‘MYST – I’m Falling’, maar ook de veelbelovende preview van een nieuwe MYST track.

Loudness 2018 (Rotterdam) 002

Geen Loudness zonder B-Front. Deze resident is er voor de 27ste keer bij vandaag. En om dat te vieren geeft hij een speciale set weg. Van te voren kon er gestemd worden op tracks die deze baas in zijn Inner Choice-set zou moeten draaien. Natuurlijk komen populaire tracks als ‘The Paradox’ voorbij, maar B-Front kan het ook zeker niet laten om terug te keren naar de echte klassiekers, met onder andere ‘Magic’ en ‘Mysterias’. B-Front steekt zoveel drive en energie in zijn sets en dit is ook vanavond duidelijk voelbaar in het publiek. Iedereen zingt mee alsof het uit z’n tenen komt.

Loudness biedt een podium aan hardstyle helden die hun strepen al lang en breed hebben verdiend, maar ook aan meer upcoming artiesten, zoals Rejecta. Maar echt upcoming is hij al niet meer te noemen, want de carrière van deze held gaat als een sneltrein. Hij weet de energie hoog te houden en met tracks als ‘Deserve to Die’ en ‘Let My Tape Rock’ zet hij de Maassilo op z’n kop.

Loudness 2018 (Rotterdam) 003Voordat het tijd is voor de OST-makers van Loudness: Clockartz en Chris One, nemen we nog snel een kijkje in zaal drie bij DJ Thera. Met zo’n goede line-up is het schema moordend, maar sets als deze zijn het heen en weer lopen dubbel en dwars waard. Thera draait hardstyle zoals hardstyle bedoeld is. En ook zoals Loudness bedoeld is. No-nonsense, hard en gruwelijk vet. De hele zaal gaat los!

Clockartz en Chris One openen met ‘The Inner Circle (Loudness 2018 OST)’ en in de rauwe omgeving van de Maassilo klinkt deze track nog lekkerder. Maar ook dikke tracks als ‘Clockartz – Close Your Eyes’ en ‘Chris One – Blast It’ maken deze set compleet. Vervolgens pakt D-Sturb door op dit grove geweld en breekt de zaal al compleet af. Ook hij is één van die rising stars die in de toekomst misschien wel zullen behoren tot de grote legends. Met platen als ‘Legacy’ en zijn collab met Malice ‘Drop ‘em Down’ bewijst hij dat als geen ander.

Loudness 2018 (Rotterdam) 004

Echt tijd om bij te komen van al deze energieke sets hebben we niet. In zaal drie staat Luminite achter de decks, en ook in deze zaal aan energie geen gebrek. Liefhebbers stampen er op los en laten zien waar Loudness echt om gaat, op iedere vierkante meter wordt er keihard los gegaan.

Op kleinere feestjes kan een MC het feestje breken of maken. Anders dan in grote zalen is de interactie met het publiek hier erg belangrijk. Livid weet dit als geen ander en springt precies op de juiste momenten in. Hij zweept het publiek op, zonder het podium volledig toe te eigenen en laat zien waarom hij absoluut één van de next big MC’s uit de hardstyle scene is.

Loudness 2018 (Rotterdam) 005

Nog zo’n killerset, is de set van Delete. Hij doet precies waar hij goed in is. Voor de mensen die het nog niet hadden gehoord, draait hij materiaal van zijn nieuwe album: Alpha Omega. En ook op Loudness worden deze bangers met volle enthousiasme ontvangen, met de mitrailleur-track ‘Payback’ als absoluut hoogtepunt.  

Energie, dat is precies de juiste omschrijving van deze editie. De hele nacht staat in het teken van snoeiharde raw hardstyle en een ongekende drive. Van de dj’s, maar ook van de crowd. Loudness is terug, en harder dan ooit. In een landschap vol raw hardstyle feestjes, durft b2s terug te pakken naar de basis en dat pakt opnieuw heel goed uit. We zijn benieuwd waar b2s dit concept verder naar toe gaat brengen. Tot in Eindhoven.