ALPHA OMEGA - Delete over zijn debuutalbum, tegens

ALPHA OMEGA - Delete over zijn debuutalbum, tegenstellingen en zijn liefde voor early hardstyle

mitchell
Mitchell van Eenige - 5 november 2018

Delete gaat al mee sinds de early 2000’s. Hij stond aan de wieg van hardstyle en met zijn duistere en verwoestende kicks, veroverde hij Australië, Nederland en de hele scene. Nu is het tijd voor zijn langverwachte debuutalbum Alpha Omega. Wij spraken Delete en vroegen hem naar het verhaal rondom zijn eerste debuutalbum.

– Ryan, gefeliciteerd met je eerste debuutalbum en een geslaagde albumrelease party! En welkom bij Hardstyle Report. Je bent al heel erg lang onderdeel van de scene. Waarom heb je tot dit moment gewacht om een debuutalbum te maken?
“Een album maken was altijd al één van de dingen die in mijn hoofd rondspookten, maar ik voelde nooit echt de noodzaak om op korte termijn een debuutalbum te releasen. Ik ben ook een paar keer overgestapt naar een ander label en twee jaar terug stapte ik over naar een ander boekingskantoor. Na al deze veranderingen zit ik eindelijk goed op mijn plek en voelde dit als het juiste moment. And there it is, Alpha Omega.

– Had je die veranderingen echt nodig? Of was er ook een andere factor die meespeelde?
“Eerlijk? Het was ook vooral uitstelgedrag. Ik ben een natuurtalent wat dat betreft. Iemand een uitstelbattle? Kom maar op!”

– Een mooie Griekse tegenstelling, maar waarom Alpha Omega?
“Ik wilde graag een tegenstelling in het thema, en ‘Alpha’ en ‘Omega’ zijn de eerste en laatste letter van het Griekse alfabet. Ik heb nog een tijdje nagedacht over een ‘verleden en toekomst’-thema, maar daarin zou ik mezelf teveel beperken.

Toen ik tijdens een etentje met mijn End of Line buddies vertelde over mijn albumplannen, riep Artifact meteen: “Alpha Omega”. En nog voordat hij zijn zin verder af kon maken, riep ik: “YES! ALBUM DONE!” And the rest was history. Het album was natuurlijk nog lang niet klaar, maar die avond heb ik gefeest alsof ‘ie af was.

– Wat wil je vertellen met Alpha Omega?
Everything has two sides. En dat verhaal wil ik vertellen om meerdere redenen: ik vind het gewoon heel erg leuk om te doen en een toffe uitdaging, maar ik wilde het album ook echt een ‘identiteit’ en een boeiend en samenhangend verhaal geven. Maar de allerbelangrijkste reden is omdat het leven vol zit met ups en downs en allerlei vormen van emoties. Ik wil ieder aspect van dat verhaal vertellen. The good, the bad and everything in between.

– Waar haalde je je inspiratie vandaan?
“Zoals ik al zei, ik vond die tegenstelling erg belangrijk. Ik ben fan van contrasten gebruiken in muziek. Eén bepaald ding pakken en het mixen met totaal iets anders. Iets wat onverwacht en echt spannend is. Maar in plaats van het alleen in mijn muziek te doen, wilde ik dat echt door laten voeren in het thema en verhaal. En voor het verhaal heb ik ook echt dingen uit mijn persoonlijke leven gebruikt.”

Het leven zit vol met ups en downs en allerlei vormen van emoties. Ik wil ieder aspect van dat verhaal vertellen. The good, the bad and everything in between.

– Wat kunnen we verwachten van Alpha Omega?
“Een reis met heel veel verschillende soorten spullen in één tas. Een gecompliceerde, maar toch samenhangende puinhoop. Eigenlijk is het album dus een soort kijkje in mijn hoofd, want zo werkt mijn brein ook.”

– Wat heeft jou gemaakt tot wie je nu bent als een artiest?
“Ik denk dat ik vooral bekend sta voor mijn unieke sound. Ik heb altijd een andere blik op hardstyle gehad en ik denk dat dit mij heeft gevormd op de manier zoals ik nu ben.”

– Hoe onderscheid je jezelf? En wat maakt Alpha Omega anders dan de rest?
“Het heeft allemaal met smaak te maken. Het is niet mijn doel om de hardste kick te maken, maar wel om mijn muziek krachtig te maken. The right balance of funk and furiousness. Ik houd van ritmes en laat me graag beïnvloeden door early hardstyle. En dan de echte early 2000’s style. Dit is waarom ik bijvoorbeeld gated kicks gebruik, want dit was de meest voorkomende kick toentertijd. Oh, and I must say to the n00bs, IT’S NOT FUCKING TECHNO OR PSY! … Sorry, carry on. :)”

– Je album was voor het eerst te horen tijdens Supremacy. Waarom koos je voor dat evenement om je album voor het eerst aan het publiek te laten horen?
“Ik heb een speciale band met Supremacy. Het was mijn eerste grote mainstage boeking en ook Delete VIP is daar geboren, maar het is vooral één van de grootste, als niet de grootste, raw hardstyle events ter wereld. Dus natuurlijk was Supremacy voor mij het ideale moment.”

Op welke track ben je het meest trots?
“Hmmm, moeilijke vraag. Allemaal? Mijn moeder is trots op al mijn tracks, dus ik ben dat ook.” 

Everyone is chasing their own goals. Wat zijn jouw doelen na het lanceren van Alpha Omega? En hoe ga je die doelen proberen na te jagen?
“Er staat een Lamborghini op me te wachten. Als dit album helemaal af en gereleased is, ga ik met pensioen en gebruik ik alle opbrengst om een mountain of blow te kopen en verder niets met mijn leven te doen. The only thing I’ll be chasing is the dragon.

Oh, en in de echte wereld wil ik graag muziek blijven maken. Voor mezelf en mijn fans. Ik ga keihard genieten van deze ervaring en ben heel erg gelukkig dat ik dit mee mag maken. Toch zou een Lamborghini niet verkeerd zijn.”

ALPHA OMEGA - Delete over zijn debuutalbum, tegens

– Waar denk jij dat raw hardstyle staat over een aantal jaar? En hoe denk je dat de scene zich verder zal ontwikkelen?
“Ik zie nu al steeds meer een connectie met industrial hardcore en cross-breed ontstaan. De scene omarmt deze invloeden met open armen, en ik ook. De sterke connectie met hardcore is al duidelijk zichtbaar, dus het lijkt me meer dan logisch dat ook deze genres de raw hardstyle scene gaan beïnvloeden.

Experimenteren wordt ook steeds meer geaccepteerd, absoluut een toffe ontwikkeling. Het publiek houdt van onverwachte elementen in tracks. Een kick kan weird AF zijn, maar als het anders is of opvalt, zijn mensen er gek op. Het laat echt zien dat steeds meer mensen openstaan voor variatie en dat vind ik heel vet.”

Je bent meerdere stations gepasseerd in je carrière. En iedere periode kenmerkt een ander soort Delete-sound. We hebben kennis gemaakt met Spoontech Delete, Theracords Delete en nu End of Line Delete. Hoe ziet de toekomst eruit voor jou? En hoe zal jouw sound blijven innoveren?
“Er zitten inderdaad duidelijke verschillen in ieder tijdperk van mijn carrière. Maar ik denk dat ik altijd bij mijn eigen sound ben gebleven. Ik experimenteer graag en met nieuwe sound designs ben ik gekomen tot de Delete-sound van vandaag gekomen. Ik heb altijd geprobeerd om de perfecte balans te vinden tussen hard and heavy met funky and dirty, om zo toch de muziek krachtig te houden zonder het té hard te maken. En dat zal ik in de toekomst ook zeker blijven doen.

Ik vind het persoonlijk leuker als er met raw hardstyle wordt geëxperimenteerd en het duidelijk andere invloeden heeft, in plaats van dat het alleen maar gaat om wie de hardste kicks maakt. Daarom richt ik me de laatste tijd veel op ‘back to the roots’-achtige tracks. Ik probeer de grenzen binnen raw hardstyle te verleggen met harde industrial invloeden, maar ik wil de muziek wel pakkend en positief blijven houden.

In de toekomst wil ik meer ‘emotional agression’ verwerken in mijn tracks. I want to touch more on the good and the bad. Ik vind het namelijk heel vet hoe dit gebruikt wordt in genres zoals Metal/Rock. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, zit er juist heel veel gevoel in.

Er zit ook veel meer een verhaal in mijn huidige muziek, zoals je kunt horen in ‘Feed the Beast’ op Alpha Omega. Hier belicht ik hoe slecht, maar tegelijkertijd ook hoe aanwezig, social mediaverslavingen zijn en hoe het fucked met je Dopamine-systeem. ‘Feed the Beast’ is absoluut de meest duistere track van het album, en het bizarre is: het is de realiteit en eigenlijk niemand heeft het echt door. “If you feed the beast, the beast will destroy you.” That sums up every addiction. Dit soort thema’s vind ik het vetst om centraal te stellen in mijn muziek. Het voegt veel meer ‘raw’ toe aan raw hardstyle.

– Er wordt soms gezegd dat de ‘nieuwe’ Delete sound alleen maar bestaat uit diepe en harde kicks. Hoe zou jij jouw stijl omschrijven? En wat maakt de raw hardstyle die jij maakt zo anders dan alle ander dj’s?
“Hoewel ik bijna alleen maar in de laatste uren van een feest draai, is het nooit mijn bedoeling geweest om zo hard mogelijk te produceren of draaien. Er zit vooral een andere kant aan: waar de ene neigt naar de euforische kant en de ander naar een meer hardcore sound, heb ik een grote voorliefde voor die harde, smerige oldschool sound.

Ik ben nou eenmaal onlosmakelijk verbonden met hardstyle sinds 2000, terwijl veel andere raw hardstyle dj’s pas om de hoek kwamen kijken, toen raw groot werd. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik andere invloeden in mijn hardstyle gebruik, meer die originele sound.

Ik focus me op het ritme en de drive, terwijl anderen zich liever op andere elementen focussen. Misschien ga ik ooit op een dag nog die rage van melodieën schrijven met kickrolls proberen. But I will feel like a grandpa playing Call of Duty for the first time.

Nee, even serieus. Het gaat allemaal om smaak en mijn smaak is gewoon anders dan de norm.”

Ik probeer de grenzen binnen raw hardstyle te verleggen met harde industrial invloeden, maar ik wil de muziek wel pakkend en positief blijven houden.

– Op wat ga jij je richten na de lancering van Alpha Omega?
“Blijkbaar heb ik een vriendin die ik een beetje ben vergeten. Als ze er nog is, neem ik haar mee op vakantie. Als ze er niet meer is, klinkt een maand lang Fallout 76 ook erg verleidelijk! Oh, en ik heb nog genoeg muziekprojecten die ik moet afronden, zoals V3P.”

Speaking of, wat kunnen we in de toekomst verwachten van Delete VIP?
“Ik probeer Delete VIP exclusief te houden met slechts een handjevol optredens per jaar. Op deze manier blijft het spannend. Wat betreft de VIP edits, ik blijf de VXP mashups releasen na het album en V3P staat als eerst op de planning. In de toekomst zullen er een aantal edits volledig gereleased worden.”

Fanaticz op 13 oktober, eigenlijk is het al geweest, maar toen dit interview jouw kant op kwam nog niet. Dus, wat vond je ervan?
“I have come from another dimension, from a far distant date where I got my shit together to finish this interview on time and I have returned to tell you: IT WAS AWESOME!”


Door gezondsheidsproblemen heeft Delete zijn debuutalbum nog even uit moeten stellen. Wanneer Alpha Omega precies uitkomt, is nog niet bekend, maar daarover zegt Delete het volgende: “I can reassure everyone that the wait will definitely be worth it! Nog even geduld hebben dus!