Genesis 2018 001

Genesis 2018

birgit
Birgit Roobol - 20 september 2018

Op zaterdag 15 september draaiden de wijzers van het Klokgebouw terug tijdens een tijdreis door het hardstyle tijdperk. Genesis, het nieuwste b2s concept, is een ode aan de hardstyle klassiekers, van 2001 tot 2013. Samen met legendarische dj’s, een aankleding precies zoals die van vroegâh en een publiek vol liefhebbers gingen we dwars door deze heerlijke evolution of style.

Na onze eerste stappen in het Klokgebouw, voelen we het meteen: dit gaat een hele fijne dag worden. Toch blijft het vreemd, midden op de dag een donkere zaal binnenstappen, slechts opgelicht door felgroene lasers. Gelukkig worden we welkom geheten door die oude, vertrouwde reverse bass en voelen we ons meteen thuis.

Classics feestjes zijn altijd net even anders. Ook dit feest bewijst dat. Genesis is een eerbetoon aan hardstyle van vroeger, zonder poespas en al te veel gedoe. Daarnaast is het publiek is duidelijk anders dan op een gemiddeld hardstyle feest. Hier geen so called dagjesmensen of types die alleen komen om van god los te gaan op zoveel mogelijk verschillende soorten drugs. Dit zijn de echte liefhebbers. Jong, oud, allemaal met een enorme passie voor de muziek.

Genesis 2018 002

In de grote zaal, The Rise (Hardstyle classics: 2006 – 2012), zijn The Pitcher & Slim Shore al lekker op dreef. Ze mixen stevig door en laten in een rap tempo pareltjes als ‘I Am Alive’, ‘Together As One’ en ‘Chemical’ voorbij komen, waardoor we meteen het juiste gevoel al te pakken hebben. Ondertussen mixen ook Titan & High Voltage in The Evolution (Raw classics: 2009 – 2013) zaal, in een hoog tempo door. Doing it old style. In tegenstelling tot in de hedendaagse hardstyle horen we nauwelijks breaks en daar geniet het publiek zichtbaar van. Handen in de lucht en stampen maar!

Na de heerlijke sfeer bij de raw classics en hardstyle classics, kan het bijna niet anders dan dat het ook in The Beginning (Early hardstyle 2001 – 2006) zaal top is. We hebben gelijk. Het is hier gezellig druk en op iedere vierkante meter wordt zichtbaar genoten, terwijl één van de oudste hardstyle helden een heerlijke set weggeeft. Pavo knows what’s up, want dit is early hardstyle van de bovenste plank. Waar de ene glimlachend met zijn ogen dicht staat te huppelen, stampt de ander het Klokgebouw met volle energie de grond in. Hoe je het doet maakt niet uit, als je maar geniet. En dat is wat telt.

Genesis 2018 003 Ondertussen speelt onze fomo keihard op. Keuzestress ten top. Maar we besluiten, zeker na die geweldige Legacy set op Q-BASE, bij Adaro te gaan kijken. Hij behoort tot één van de dj’s die altijd volop achter de decks staat te genieten. Ook vandaag staat hij weer met een grote glimlach op zijn gezicht, de sterren van de hemel te draaien met platen als ‘Nomansland’. Maar zijn set komt echt tot een explosie als hij de Gunz for Hire track ‘Sorrow’ uit 2013 draait. “FOOOR ME!” Het is al even geleden dat we deze voor het laatst op een feest hoorden en al onze haren gaan overeind staan. Man, wat is dit lekker zeg!

Omdat we zo aan het genieten zijn van de raw classics, blijven we nog even staan. De klassiekers uit 2006 tot 2012 horen we nog weleens op een feestje voorbij komen, maar die raw pareltjes uit 2009 tot 2013 worden niet vaak meer gedraaid. Dus ook van de set van E-Force genieten we met volle teugen. Het geweld knalt uit de speakers en we horen nummers die we al in tijden niet meer live hebben gehoord, zoals ‘Passion For Life’ en ‘Crucifix’.

Genesis 2018 004

Max Enforcer zien we niet heel vaak meer op feestjes voorbij komen, maar als we hem zien draaien, vragen we ons af waarom. Wat een fantastische set! Niemand in de zaal staat stil en iedereen geniet duidelijk van de nummers die hij draait, zoals ‘Bringing the Funk’. Niet alleen de ijzersterke set van Max Enforcer, maar ook MC Tellem valt positief op. Zijn unieke, energieke persoonlijkheid voegt duidelijk iets extra’s toe on stage en zijn interactie met het publiek is on point.

De dag loopt op z’n einde, maar aan stoppen willen we voorlopig nog niet toegeven. We hebben ons tot nu toe nog geen minuut verveeld op Genesis. Omdat onze fomo echt de overhand begint te krijgen, rennen we heen en weer tussen alle drie de afsluiters. Deepack zorgt voor die energie, harde, rauwe early vibe in de The Beginning zaal. De sfeer is hier echt als vanouds! In de tussentijd breken Thera en Degos & Re-Done de raw hardstyle area vakkundig af. Ze openen met ‘Soul Train’, beter kan eigenlijk al niet. Het mixwerk is on point, het geluid staat perfect afgesteld en de kicks snoeien alles om ver. Platen die je zelfs op een classics feestje niet hoort, draaien zij op Genesis. Genieten!

Genesis 2018 005

Maar als het allerlaatste uur van Genesis dan toch is aangebroken, verplaatsen we ons richting de classic set van Mr. Psyko. Zijn platenkeuze is on point, zijn stage presence energiek en we zien Psyko Punkz zichtbaar genieten achter de decks. ‘Creation’, ‘Drunken Masta’ en natuurlijk de collab met Headhunterz ‘Disrespect’ komen voorbij. What a way to close the day! De woorden van Tellem: “This was Genesis!” komen dan ook als een grote verrassing. Shit, serieus? Nu al afgelopen?

Een schouderklopje voor b2s, want wát een dag. Het was er één vol waanzinnige, nostalgische plaatjes, glimlachende liefhebbers (waarvan velen ongetwijfeld de grond niet hebben geraakt), een gouden sfeer, die heerlijke old-school vibe en legendarische dj’s. Genesis is een fantastische toevoeging aan het hardstyle landschap en b2s bewijst hiermee weer mee waar ze goed in zijn: no-nonsense feestjes organiseren met de focus op muziek. Heerlijk! We kunnen niet wachten tot de volgende editie wordt aangekondigd.