Terug naar de oorsprong van hardstyle met Genesis

Terug naar de oorsprong van hardstyle met Genesis by b2s

birgit
Birgit Roobol - 7 juni 2018

Op zaterdag 15 september draaien de wijzers van het Klokgebouw terug. Een reis door de tijd. An evolution of style. b2s gaat terug naar de basis, terug naar de oorsprong van hardstyle. Reversed basslines. Stevige kicks. Ze vertellen het fenomenale verhaal van de geboorte en ontwikkeling van hardstyle. Dit is het allereerste daytime indoor festival b2s: Genesis. 

Chapter 1: The Beginning

In een ode aan ons lievelingsgenre gaan we terug naar het moment van the big bang. Het is 2001 en het grote hardcoretijdperk is net achter de rug. Er is behoefte aan een nieuw geluid. Artiesten als Deepack, Dana en Pavo ontwikkelen een nieuwe sound. Deze nieuwe, experimentele muziek die balanceert op het randje van hardhouse, hardtrance, hardcore en soms zelfs techno. Uit alle stromingen komen verschillende mensen bij elkaar. Het is een bonte verzameling van publiek. Fluorescerende rave kleding wordt afgewisseld met het Aussie trainingspak van de oud-hardcoreliefhebber. Kale koppen gaan samen met felgekleurd haar en gekleurde lenzen, maar wél in harmonie. Het lijkt te werken. Gabbers, ravers, allen in opwachting van de totstandkoming van een geheel nieuwe stroming…

The Beginning [Early Hardstyle: 2001-2006]
A*S*Y*S [DE] Balistic
Dana
Deepack
Francois
Pavo
Super Marco May [IT]

Chapter 2: The Rise

Van de kick en de reversed bass evolueert hardstyle verder. Hardstyle is about to stay. Na jaren pionieren is vanaf 2006 een duidelijke ommekeer hoorbaar in hardstyle. Een nieuwe stroming, waarbij de karakteristieke reverse bass is vervangen door een nieuwe kick, die van toonhoogte verandert en gebruik maakt van distortion. Deze geheel nieuwe sound – ook wel Nu Style genoemd – kenmerkt zich door minder percussie en meer melodieën en vocals. DJ’s als Brennan Heart, Psyko Punkz, D-Block & S-te-Fan en Noisecontrollers are taking over. De periode van de hardstyle classics is geboren. En dat zijn met recht klassiekers te noemen. Vette platen uit deze tijd worden nog héél vaak gedraaid en zorgen altijd weer voor onvergetelijke kippenvel momenten. Een gevoel dat met geen woorden te beschrijven is.

The Rise [Hardstyle Classics: 2006-2012] Noisecontrollers presents: Attack Again
Blademasterz
Brennan Heart
D-Block & S-te-Fan
Isaac
Max Enforcer
Psyko Punkz
Scope DJ
The Nasty Boyz feat. Bruno Power & Ivan Carsten [IT] The Pitcher & Slim Shore

Lees ook: ‘The Evolution of Hardstyle’

Chapter 3: The Evolution

Het steeds toegankelijker wordende geluid met vrolijke melodieën en langere breaks voelt volgens sommigen te commercieel. Een groep liefhebbers verzet zich hiertegen – als een soort van protestbeweging – en wil weer terug naar een harder geluid. Muzikale helden als Adaro, Frequencerz en Crypsis creëren een nieuw subgenre: raw hardstyle. Minder melodieën, minder breaks en hardere kicks. Een kernachtig geluid dat sneller en steviger aanvoelt. Donker, duister, hard en rauw. Geen poespas, maar gewoon een ouderwets potje rammen. Niets meer, niets minder. Vol gas en gáán! En dat de hele avond lang. Van begin tot eind is de zaal gevuld met felle screeches en zwetende lijven, die vol energie losgaan. Heftig losgaan!

The Evolution [Raw Classics: 2009-2013] Adaro
Alpha Twins
Chain Reaction
Chris One [SE] & The Machine [LT] E-Force
Frequencerz
High Voltage vs Titan
Prefix & Density
Thera vs Degos & Re-Done

Hardstyle kent een rijke geschiedenis, maar het einde van de reis is nog lang niet nabij. Dit is pas het begin. Maak zelf deel uit van deze tijdreis en bestel je tickets voor Genesis vanaf zaterdag 16 juni om 12.00 uur via de b2s ticketshopGenesis vindt plaats op zaterdag 15 september van 13.00 tot 23.00 uur in het Klokgebouw, Eindhoven. Meer weten? Check alle informatie hier.