The Evolution of Hardstyle #2 001

The Evolution of Hardstyle #3

hardstyle-report-redactie
Hardstyle Report Redactie - 22 mei 2017

Hardstyle is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de dance scene. Jaar naar jaar worden over de hele wereld volle zalen getrokken en hebben miljoenen mensen hun hart verloren aan deze betoverende muziek. Waar waren we zonder Defqon.1, Decibel of Qlimax? Wie zou er anders dan artiesten als Noisecontrollers, B-Front en Frequencerz door onze speakers knallen? Hardstyle is a religion. Our religion. Maar om zo succesvol mee te blijven draaien is aanpassing en ontwikkeling nodig. In The Evolution of Hardstyle duiken wij dieper in de ontwikkeling van onze geliefde sound en gaan we terug naar de kern. Waar komt hardstyle vandaan en hoe heeft het zich in de loop van de jaren ontwikkeld?

De uitbreiding

De kop is eraf. Onze geliefde sound is geboren en ontwikkelt zich razendsnel. Duidelijk niet van plan om snel weer weg te gaan! De muziek blijft de komende jaren nog altijd even kenmerkend: 150 bpm met een reverse bass. Nu bekend als ‘early hardstyle’. Feesten schieten als paddenstoelen uit de grond en het publiek wordt alsmaar groter. Maar waar eerst alle liefhebbers van de hardere stijlen zich in hardstyle verenigden, lijkt er door de groei plots meer behoefte aan eigenheid. Een nieuwe fase in het groepsproces breekt aan. Voor de echte fans is het een vernieuwde zoektocht naar grenzen en eenheid. Een survival of the fittest die er voor zorgt dat hardstyle en hardcore zich weer afsplitsen. Hardcore lijkt zelfs weer aan een kleine opmars bezig, mede dankzij de opkomst van substromingen als darkcore en frenchcore. Een vaste kern van echte hardstyleliefhebbers blijft over.

En dan komt Partyflock. Ineens wordt het mogelijk om contact met anderen te zoeken en te onderhouden. Het medium is razend populair en vernieuwend. Er had immers nog nooit iemand van Facebook, Instagram of Snapchat gehoord. Voor het eerst kunnen partyanimals elkaar ook buiten de feesten opzoeken. Het platform voorziet in de behoefte tot interactie met elkaar. Feesten, dj’s en nieuwe platen, maar ook hobby’s, huisdieren, gekke drugsverhalen en lief en leed worden hier uitgebreid besproken. Gesprekken op de dansvloer of tijdens het zoveelste rondje, gaan online verder. Vriendschappen en zelfs liefdes ontstaan. De betrokkenheid wordt hierdoor steeds groter, de groep steeds hechter. De hardstylecommunity is een feit. And dedicated as hell!

Net zoals de hechte community, worden ook de feesten groter. Thialf en Geldredome stromen zonder uitzondering vol. En hoewel de harde sound zich uitermate goed voelt in een donkere ruimte, vindt het een weg naar buiten. Niet zonder succes, want ook dat blijkt een gouden combinatie te zijn! b2s trekt de stoute schoenen aan en pioniert met Decibel Outdoor Festival. In 2002 is dit het eerste grootschalige festival dat grond biedt tot de hardstyle huppel. Tienduizend paar stampende voeten in de frisse buitenlucht onder het genot van een natuurlijk verfrissend windje.

Het vervolg hierop komt al snel. Niet alleen buiten, maar ook in daglicht. Eén jaar later is het namelijk de beurt aan Q-dance. De allereerste editie van Defqon.1 festival. Waar hardstyle meets sun – en ja, die was er genoeg op het Almere Strand! Wie had dat gedacht? Hardstyle hand in hand met zon, zee en strand! Summervibes alom en minstens even lekker als een nachtje door stampen in donkere, zweterige zalen. Een fantastische traditie is geboren!

Hardstyle is here to stay

Organisaties als ID&T, Q-dance en b2s blijven pionieren en nieuwe vette dingen bedenken. Grote succesvolle feesten volgen elkaar in rap tempo op en de toegewijde crowd lijkt er geen genoeg van te krijgen. Ook het populaire Sensation krijgt er een broertje bij. Een donkere variant: Sensation Black. Voor sommigen misschien het zwarte schaap van de familie – de harde, donkere sound blijft immers voor velen nog steeds synoniem aan enge, donkere en duivelse praktijken – maar voor de community hét bewijs dat zij hun plekje hebben veroverd binnen de dancescene!

Hardstyle is gekomen en niet meer van plan te verdwijnen! De muziek is voor haar fans een levensstijl geworden. Zij leven doordeweeks toe naar het weekend waarin ze alles los kunnen laten, één zijn met gelijkgestemden en kunnen genieten van de muziek. Ondanks de kritieken van buitenaf.  Ook komen er steeds meer hardstyle dj’s bij en werken ze vaak samen. In 2002 wordt Straight On Records opgericht door Luna, Pila en The Scientist. Als één van de eerste labels richten zij zich volledig op hardstyle. En ook het buitenland maakt kennis met Neerlands trots. Een periode van razendsnelle ontwikkeling, uitbreiding én gebiedsverovering. Hardstyle is here to stay.

Lees ook: The Evolution of Hardstyle #1 en The Evolution of Hardstyle #2