The Evolution of Hardstyle #5: RAW

hardstyle-report-redactie
Hardstyle Report Redactie - 21 augustus 2017

Hardstyle is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de dance scene. Jaar naar jaar worden over de hele wereld volle zalen getrokken en hebben miljoenen mensen hun hart verloren aan deze betoverende muziek. Waar waren we zonder Defqon.1, Decibel of Qlimax? Wie zou er anders dan artiesten als Noisecontrollers, B-Front en The Prophet door onze speakers knallen? Hardstyle is a religion. Our religion. Maar om zo succesvol mee te blijven draaien is aanpassing en ontwikkeling nodig. In The Evolution of Hardstyle duiken wij dieper in de ontwikkeling van onze geliefde sound en gaan we terug naar de kern. Waar komt hardstyle vandaan en hoe heeft het zich in de loop van de jaren ontwikkeld?

Harder than hardstyle

Tot 2010 was hardstyle nog gewoon hardstyle. Ondanks alle ontwikkelingen en veranderingen die de sound sinds de opkomst heeft doorstaan, was er geen sprake van onderscheid of afsplitsing. Eén grote gezamenlijke groep liefhebbers die collectief naar dezelfde feesten ging. Simpel en overzichtelijk viel alles tot dusver onder dezelfde noemer. Een noemer die sinds de periode van de Hardstyle Classics langzaamaan steeds toegankelijker was geworden. Dit zorgde voor een explosief groeiende en een steeds breder uitwaaierende scene. Hardstyle bevindt zich hiermee opnieuw aan de vooravond van een belangrijke verandering.

Het steeds toegankelijker wordende geluid met vrolijke melodieën en langere breaks voelt volgens sommigen te commercieel en maakt dat zij zich hierin minder thuis voelen. Een groep liefhebbers verzet zich hiertegen – als een soort van protestbeweging – en wil weer terug naar een harder geluid. Zowel bezoekers als dj’s, zoals B-Front, Ran-D, Adaro en Digital Punk geven zich hier aan over, wat zorgt voor een afsplitsing binnen de scene. Een nieuw subgenre is geboren onder de noemer: Raw Hardstyle – later overigens gewoon ‘Rawstyle’ of nog korter ‘Raw’.

Het geluid kenmerkt zich door minder melodieën en breaks en hardere kicks. Een kernachtig geluid dat sneller en steviger aanvoelt. Donker, duister, hard en rauw. Geen poespas, maar gewoon een ouderwets potje rammen. Niets meer, niets minder. Vol gas en gáán! En dat de hele avond lang! Van begin tot eind is de zaal gevuld met felle screeches en zwetende lijven, die vol energie losgaan. Heftig losgaan! Volgens de steeds groter groeiende groep Rawstyle fans is dit de ultieme hardstylebeleving.

Raw Hardstyle ontwikkelt zich razendsnel. Nog in datzelfde jaar wordt er op Dominator – hét hardcorefestival – zelfs een geheel eigen stage gewijd aan de nieuwe hardstyle variant. Het label Minus is More pioniert en richt zich als eerste label volledig op Raw. Als voortrekkers van deze nieuwe sound brengen zij bekende namen als Radical Redemption, Chain Reaction en Crypsis voort. Op zichzelf staand hebben zij zich inmiddels al dikwijls bewezen, maar tevens gezamenlijk – als Minus Militia – gooien ze binnen het genre hoge ogen. Labelgenoot Luna organiseerde in 2011 samen met BKJN tevens het allereerste feest dat zich volledig op de nieuwe stijl richtte: Bass Academy in de Hemkade. Daarna gaat het heel snel.

Raw soldiers

Een nieuwe stijl, een nieuw publiek. Het Rawstyle-publiek trekt massaal mondkapjes, maskers en legerkleding uit de kast en onderscheidt zich met deze stoerdere identiteit van de rest. Dit zorgt voor een splitsing binnen de community. Waar sommige bezoekers overduidelijk voor de ‘oude’ sound blijven kiezen, moeten sommige ‘Raw soldiers’ niets hebben van die classic, euforische sound. Zij willen terug naar de ‘underground’ en alleen het allerhardste!

Daarbij is er met deze afsplitsing tevens een tijdperk afgesloten waarin de focus alleen wordt gelegd op het trainen van de beenspieren. Tijd om de kuitspieren wat tot rust te laten komen, want onze wekelijkse legday krijgt een volwaardige afwisselingspartner in ons extreem intensieve schema: de armen. Op een willekeurige Raw-stage wordt niet langer rond gehuppeld en gehakt, maar krijgen ook de armen een steeds grotere rol.

Toen Radical Redemption – voormalig drummer – zijn oude kunsten achter de draaitafels showde, nam het publiek dit maar al te graag over. Waaiers, flesjes water en gebalde vuisten worden vervangen door drumstokjes. De luchtgitaar anno 2016. De kickroll is geboren en is inmiddels niet meer weg te denken uit de scene. It’s just how it (kick)rolls! Meer recentelijk heeft deze hype een broertje gevonden in de Pinsir die – gek genoeg – is afgeleid van Pokémon. One… two… pinsir!

Inmiddels is de rauwe kant van hardstyle niet meer weg te denken uit de huidige scene. Al is het maar om dat allerlaatste beetje energie eruit te gooien voor we weer in ons keurslijf duiken, in afwachting van een nieuw weekend.