default-header

The Evolution of Hardstyle #4: Hardstyle Classics

hardstyle-report-redactie
Hardstyle Report Redactie - 14 augustus 2017

Hardstyle is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de dance scene. Jaar naar jaar worden over de hele wereld volle zalen getrokken en hebben miljoenen mensen hun hart verloren aan deze betoverende muziek. Waar waren we zonder Defqon.1, Decibel of Qlimax? Wie zou er anders dan artiesten als Noisecontrollers, B-Front en Frequencerz door onze speakers knallen? Hardstyle is a religion. Our religion. Maar om zo succesvol mee te blijven draaien is aanpassing en ontwikkeling nodig. In The Evolution of Hardstyle duiken wij dieper in de ontwikkeling van onze geliefde sound en gaan we terug naar de kern. Waar komt hardstyle vandaan en hoe heeft het zich in de loop van de jaren ontwikkeld?

A new era

In de muziekwereld zijn ontwikkeling en verandering onvermijdelijk en noodzakelijk om een stijl springlevend te houden. DJ’s blijven daardoor gemotiveerd en het publiek verrast. Hoewel het natuurlijk heerlijk is om die ene oude klapper terug te horen op de dansvloer, gaat er niets boven de sensatie die door het lijf giert bij het horen van een nieuwe vette track. Het WOW-gehalte is duidelijk voelbaar. De zaal trilt op zijn grondvesten. Handen worden enthousiast de lucht ingestoken en gejuich en gejoel vullen de zaal. Overduidelijk dé ultieme energieboost voor degene achter de draaitafels, na de spanning van het uitbrengen van een nieuw nummer. The elixir of life for a dj. No doubt about that. En daarmee natuurlijk voor ook voor zijn publiek.

Na jarenlang stampen op onze geliefde reverse bass, was het dan ook tijd voor vernieuwing. Na jaren van pionieren is vanaf 2006 een duidelijke ommekeer hoorbaar in hardstyle. Een nieuwe stroming, waarbij de karakteristieke reverse bass is vervangen door een nieuwe kick, die van toonhoogte verandert en gebruik maakt van distortion. Deze geheel nieuwe sound – ook wel Nu Style genoemd – kenmerkt zich daarnaast door minder percussie en juist meer melodieën en vocals. De nieuwe sound voelt hierdoor wat vrolijker aan en is misschien zelfs toegankelijker voor een groter publiek. De iets minder doorgewinterde raver heeft door de langere breaks immers ook de kans om weer even op adem te komen. Om daarna overigens wel weer flink door te knallen! De periode van de hardstyle classics is geboren. En dat zijn met recht klassiekers te noemen. Vette platen uit deze tijd worden nog héél vaak gedraaid en zorgen altijd weer voor onvergetelijke kippenvel momenten.

Het spreekt voor zich dat steeds meer dj’s zich overgeven aan de nieuwe stijl. Toonaangevend voor deze tijd zijn Wildstylez, Showtek, Noisecontrollers en natuurlijk Headhunterz, die volgens velen als de grondlegger van de Nu-style wordt gezien. Slechts enkele jaren daarvoor laat ene Willem Rebergen voor het eerst van zich horen en wint in 2004 de Defqon.1 dj contest – overigens toen nog samen met Bobby van der Putten onder de naam Nasty D-tuners. Al snel breken zij – inmiddels als Headhunterz – definitief door met ‘The Sacrafice’ onder het alom bekende Scantraxx Recordz label. Niet veel later valt echter het doek voor het duo en gaat Willem door als de succesvolle onemanshow zoals zovelen hem nu kennen.

Het Scantraxx succes

Onder het toonaangevende label opgericht door Dov Elkabas – oftewel The Prophet – staat ‘The Wonderboy’ tijdens de periode van de hardstyle classics slechts aan de vooravond van zijn glorieuze carrière, maar is direct razendsnel op weg naar de status van de hardstyle legende. Er is waarschijnlijk geen dj met een grotere schare aan fans dan onze Mr. Heady. Hij is in staat om zijn publiek een rollercoaster aan emoties te laten ervaren. Als soapster had hij het vast ook prima gedaan, met als ultiem hoogtepunt zijn terugkomst – na een korte uitstap naar de EDM tot verdriet van velen – op Defqon.1 Festival. Fans lachen, schreeuwen, gillen, huilen of staan met open mond aan de grond genageld om daarna massaal zijn terugkomst te vieren door volledig los te gaan. Een onvergetelijk en memorabel moment!

Dat Scantraxx aan de wieg staat van de legendarische Heady – die tevens sublabel Scantraxx Reloaded runde – lijkt geen verrassing. Het is immers het label waarmee het allemaal begon. Ooit opgezet om een verschil te maken in de scene, met de volledige focus op hardstyle en waar men niet omheen zou kunnen. Inmiddels kunnen we volmondig zeggen dat dat best aardig is gelukt. Zonder twijfel zijn ze uitgegroeid tot hét hardstyle label, helemaal als het om de klassiekers gaat.

Voor ons tijd om onze waardering te uiten. Op 4 november aanstaande vieren wij dan ook het vijftienjarig bestaan van het toonaangevende Scantraxx en gaan wij met alle liefde tijdens ‘Q-dance presents 15 Years of Scantraxx back tot the roots’ zeker ook even terug naar deze heerlijke tijd vol geniale platen uit de gouden hardstyle tijd. Wij kunnen niet wachten!