festivalgeboden

De tien festivalgeboden

carmina
Carmina Wassink - 27 mei 2019
Zoals Mozes de tien geboden gaf aan het volk, geven wij die nu aan jullie. Want laten we eerlijk zijn, sommige bezoekers kunnen hier en daar wel een beetje sturing gebruiken. Losgeslagen projectielen die nonstop hee-hoo roepen, zweet met je delen of het begrip persoonlijke ruimte niet begrijpen. Heel leuk en aardig allemaal, maar het is een tikkeltje vervelend. Nee, oké, het is gewoon rete-irritant. Dus bij deze: De tien festivalgeboden, brought to you by Hardstyle Report.

1. Ga niet voor de titel: 'Festivals Next Zweet-model'
Ja hoor, elk festival is het wel een keertje raak. Sta je lekker tussen de hossende mensen te stampen, vliegen er opeens (liters!) zweetdruppels op je af. Of erger: je krijgt een te enthousiaste zweetknuffel. Mmm, we're loving it. Not. Bepaalde bezoekers vinden het blijkbaar een genot om hun aroma's te delen. Bij deze: gebruik deo en kleed je niet te warm aan.

   


2. Profiteren is zóóó 2001
Sommige festivalgangers vinden het festivalterrein de perfecte plek om geen geld uit te geven. Het is bijna een soort open sollicitatie bij de Belastingdienst, afgestudeerd met een specialisatie in geld afpakken. Geef een keer gewoon dat rondje. Ook leuk voor de portemonnee van je vrienden.

   


3. Alle hee-hoo'ers naar de hel
Je bent helemaal in je element. Meegenomen door de euforische melodie, ben je verzonken in de muziek. De sfeer, muziek en de mensen, alles is één. Dit is jouw moment. En dan hoor je opeens: “HEE, HOOOO!” Weg glimlach. Weg moment. Nu is het een keer klaar met al dat gehee-hoo. Doe dat maar lekker bij je oma. Of de plaatselijke supermarkt. Of gewoon helemaal nooit meer.

   


4. Laat de diva in je lekker thuis
Mensen die compleet in de muziek opgaan. Schijt hebben aan wat anderen van ze vinden. Het beste eruit halen. Zo hoort het. Gewoon keihard genieten, dat willen we tenslotte allemaal toch? Helaas niet. Sommige diva's denken daar anders over. Zij zien een festivalterrein als de plek om te paraderen in plaats van los te gaan. Dus wat doen ze? De mensen die helemaal uit hun dakpannetje gaan, triest nawijzen en uitlachen. Aan alle diva's: “There is no room for haters in this life we love. It's either fit in or fuck off.”

   


5. Wees geen Yolanthe uit 2011
Gerda Smit sprak ooit de legendarische woorden: “Alles is weg”. De breuk tussen Jantje en Yolanthe staat allemaal nog in ons geheugen gegrift, maar deze uiterst zwarte dag in de Nederlandse geschiedenis kreeg een extra zwart randje, toen ook nog eens bleek dat ze het hele huis had leeggeroofd. Yolanthe had zelfs de gastendoekjes meegenomen! We willen ons allemaal niet als een Gerda voelen. Dus het is eigenlijk heel simpel: blijf van iemand anders spullen af.

     


6. Wacht op je beurt
We willen allemaal het terrein opkomen. We willen allemaal muntjes halen. We willen allemaal drinken halen bij de bar. Aan iedereen: wees niet zo ongeduldig, wacht gewoon netjes op je beurt.

   


7. Wees lief voor een ander
Per ongeluk een stomp in je gezicht van een wilde kickroller, of iemand loopt tegen je aan. Been there, done that. Leuk is anders, maar maak er alsjeblieft niet een groot drama van. Een sorry en biertje (of twee) maken al veel goed. Levert vaak nog gezellige gesprekjes op ook.

   


8. Bier is om te drinken
Stampend met je vrienden in de zon op je favoriete festival. Er bestaat niks beter dan dat! Wel iets ergers: er zijn namelijk mensen die zo los gaan, dat ze besluiten je een gratis bierdouche te geven. Nou, nee bedankt.

   


9. Gebruik je kluisje nuttig
Het is een bizar gegeven dat sommige mensen anno 2019 nog steeds niet begrijpen waarvoor kluisjes dienen. Ze leggen liever al hun spullen op de vloer of staan lekker met een rugzak waar de gemiddelde wereldreiziger jaloers op is, te porren in je gezicht. Doe je medebezoeker een lol en haal voor die paar euro gewoon een kluisje. En trouwens, wat zit er in allemaal in die rugtas? Je hele inboedel? Dump het in je kluisje!

   


10. Geef elkaar de ruimte

Kijk we snappen het hoor, het kan druk zijn op een festival, maar let even op waar je loopt. Gun elkaar die ruimte. Want, ja personal space is wel een belangrijk dingetje. We slaan die sandwich-momenten, waar je nogal ongemakkelijk geplet staat, liever over. Zo kan iedereen gewoon lekker hakken.