ReportsUitgelicht

X-Qlusive Da Tweekaz

This X-Qlusive we’re doing it TWEEKA-STYLE! Badeendjes, confetti, liters vodka en Jägermeister, de beste Tweeka-tracks en een line-up samengesteld door dit legendarische duo zelf. Afgelopen zaterdag was de AFAS Live gevuld met confetti, opblaasdieren en heel veel Jäger. Dit is X-Qlusive Da Tweekaz!

Dat Da Tweekaz een trouwe achterban hebben, weten we inmiddels. Vanuit heel Europa, of zelfs verder, kwamen fans hun favoriete dj-duo aanmoedigen. Maar helaas was dit niet genoeg om de AFAS Live te vullen. In de aanloop naar het event missen we een klein beetje de hype naar het feest toe. Gelukkig maken Da Tweekaz dat via hun socials goed door verschillende collabs aan te kondigen. Ogen, maar vooral oren open dus. Wie weet wat voor nieuwe pareltjes we vanavond gaan horen.

De dansvloer in de Black Box is duidelijk een stuk kleiner gemaakt, maar dit komt de absoluut de sfeer ten goede. De zaal is gevuld met enthousiaste fans uitgedost in lederhosen en neonkleding. En badeendjes natuurlijk, overal waar je kijkt, zie je badeendjes. Waar we dan ook een enorme badeend als mainstage verwachten (in plaats daarvan kwamen we ‘m tegen in area twee), zien we juist een wat sobere aankleding. Maar dit wordt goedgemaakt door een flinke partij lasers. In alle kleuren van de regenboog schieten ze door de zaal. En oh ja, héél veel confetti en opblaasballen en -dieren. Letterlijk overal. 

De avond begint vrij soft met Sephyx vs. Refuzion. Ze draaien een prima setje om in te komen, met platen als ‘Wildstylez & E-Life Run With The Wolves’, en natuurlijk Sephyx’ pareltje van afgelopen zomer: ‘Indestructible (The Qontinent Anthem 2018)’. Daarna is het de beurt aan Code Black. Hij draait een wisselvallige set en de tracks gaan alle kanten op. Hij opent met ‘2WEI Survivor (Sub Sonik Bootleg)’ en draait daarna een remix van ‘Reputation Game’. Maar als we er net lekker in zitten, pakt hij terug op tracks die minder in ons straatje vallen, zoals ‘Armin Van Buuren Blah Blah Blah (Brennan Heart & Toneshifterz Remix)’. Not our cup of tea.

Door naar het moment van de avond. “THE STORY OF JÄGERMEISTER!” En terwijl we een hysterische dosis confetti verwachten, komt er een violiste op, die de hele zaal stil krijgt met haar indrukwekkende vioolspel. Maar dan krijgen we alsnog onze verwachte confetti, opblaasfiguren en vuurwerk. PLEASE WELCOME, DA TWEEKAZ!” Met hun track ‘Komon’ knallen Kenth en Markus het podium op, en hun enthousiasme is zelfs in de gang van het AFAS Live voelbaar.

De X-Qlusive set van Da Tweekaz is een feestje. Het publiek gaat los, ze draaien vrolijke tracks en als de heren niet achter de decks staan, springen ze rond op het podium. Er zit zoveel power in hun set. De zaal gaat volledig ski-ba-bop-ba-dop-bop op ‘Scatman (Da Tweekaz Bootleg)’, zingt keihard mee met ‘Da Tweekaz Moana (How Far I’ll Go)’, maar krijgt ook iedereen stil als Haliene op het podium komt, voor een live vertolking van ‘Bring Me To Life’.

Na het magische moment met Haliene, gaat het publiek opnieuw plat met een X-Qlusive Edit van ‘Eiffel 65 Blue (Da Ba Dee) (Da Tweekaz & Code Black & Adrenalize Team Blue Mix)’. Natuurlijk is die te gekke party-vibe typisch Da Tweekaz en is het heerlijk om weer eens wat anders te zien op een editie van X-Qlusive, maar wat worden we blij als ook ‘The Essence Of Eternity (Reverze 2018 Anthem) en ‘The Hanging Tree’ worden gedraaid. Dit brengt meteen een hele andere dimensie in de zaal en laat maar weer eens zien hoe veelzijdig Da Tweekaz zijn.

“For the last 12,5 years, they have been on the forefront of the sound we love. A naughty legacy, brought to you by the Dirty Workz Elite!” En die Elite bestaat uit Coone, Hard Driver en Da Tweekaz! Met de Elite Edit van hun legendarische ‘DWX’ komen de Dirty Workz legendes op. Drie hele verschillende artiesten, die ondanks hun verschillen, een hele fijne, dynamische set neerzetten. Platen als ‘Hard Driver – No Rest For The Wicked’, ‘Coone – Music Is Art’ en ‘Da Tweekaz – People Against Porn (10 Years Da Tweekaz Mix)’ komen voorbij. De harde kicks en power van Hard Driver, de cinematische kwaliteiten, maar ook vooral het feestkarakter van Da Tweekaz en de krachtige no-nonsense hardstyle van Coone, vormen een goede harmonie on stage. Maar ook de nieuwe Hard Driver & Keltek collab ‘Valley Of The Blind’ en de hit van Dirty Workz-collega JNXD ‘Fuck This Shit Up’ doen het ontzettend goed in deze set.

Om 03.15 uur ruilen Da Tweekaz hun plekje achter de decks in, maar verdwijnen niet van het podium. Met maar een paar korte pauzes, staan ze continu op het podium te hossen en te springen, en zie je ze zichtbaar genieten van hun collega’s. Supertof om te zien. D-Block & S-te-Fan zijn inmiddels de AFAS Live op z’n kop aan het zetten, en draaien een set zoals wij ‘m het liefste zien. De reden waarom wij van hardstyle houden. Ze draaien de D-Block & S-te-Fan Edit van ‘Gigi D’Agostino Bla Bla Bla’, ‘Gave U My Love’ en als klapper op de vuurpijl ‘Keep It Coming ft. MC Villain’. Maar ook hun nieuwste meesterwerk: ‘D-Block & S-te-Fan & Sub Zero Project The Clock’.

Ondanks dat X-Qlusive Da Tweekaz verre van uitverkocht is, is de sfeer is ontzettend goed. Je merkt dat de meest dedicated fans in het publiek staan en iedereen gaat uit z’n dak. Ook tijdens de Tweekacore set knallen de nodige party-plaatjes door de zaal, maar een hoogtepunt is toch wel het optreden van David Spekter, bekend van onder andere ‘Coone Fay’. David vertolkt samen met Tweekacore de nieuwste Disney mash-up ‘Circle Of Life’. Iedereen zingt mee en er wordt zelfs gecrowdsurft in opblaaseendjes. Only at X-Qlusive Da Tweekaz!

De line-up is zorgvuldig samengesteld door de heren van Da Tweekaz. Samen met Sub Zero Project hebben ze al meerdere platen gemaakt, logisch dan ook dat beide duo’s samen op het podium staan. Zowel Da Tweekaz als Sub Zero Project hebben een hele energieke, krachtige sound en dit matcht goed on stage. Ook voelt het lekker, om na alle euforische tracks, eindelijk wat hardere tracks in de zaal te horen!

Over harder gesproken, ook D-Sturb mag niet ontbreken op de line-up. Da Tweekaz zijn fan van de King of Kickroll, en zijn zelfs speciaal voor deze X-Qlusive de studio ingedoken. En daar openen ze ook mee! ‘Da Tweekaz & D-Sturb Anything’ is een hele vette plaat geworden, waar je de sound van D-Sturb duidelijk in kunt terughoren. Maar ook de andere meesterwerken van D-Sturb horen we voorbij komen, zoals ‘Legacy’, zijn collab met Malice ‘Drop ‘Em Down’ en Nothing Like The Oldschool’.

De nacht wordt met een BIG BANG afgesloten. Some good old Destructive Tendencies hardcore. Ook deze set wordt weer geopend met een nieuwe collab, ‘We Are Fighters’. Absoluut een hele geslaagde track! Het bpm stijgt, en de badeendjes en gesneuvelde opblaasballen worden de grond ingestampt. Als de laatste uptempo knaller wordt uitgefaded, grijpen Kenth en Markus de microfoon om hun fans te bedanken. Ook Villain grijpt nog z’n momentje en geeft met een korte speech een dikke middelvinger aan alle Da Tweekaz-haters. “Don’t be afraid to be different. Don’t be afraid to do something special. These guys are doing the fucking thing right. These guys are doing a thing, if you like it or you don’t, they don’t fucking care.” Een perfecte manier om deze editie van X-Qlusive af te sluiten.

Was het de beste X-Qlusive die we ooit hebben meegemaakt? Of komt ‘ie in de buurt daarvan? Nee, dat niet, maar we hebben ons wel echt vermaakt. Een publiek vol liefhebbers, een te gekke sfeer, maar vooral een nacht met een mooie afwisseling tussen cinematische pareltjes, te gekke feestnummers en keiharde hardstyle. We kijken heel erg uit naar wat, maar vooral wie, Q-dance voor de volgende X-Qlusive in gedachten heeft.

Tags
Show More

Birgit Roobol

Contentjunk, festival voyager en fulltime Duracelkonijn. Loopt rondjes en schrijft daarover, lult vijf kwartier in één uur (het liefst tegen vreemden op festivals) en is soms een tikkeltje rebels. "Want als er wind staat, ga je toch ook zeilen."
Close